Matjaž Šerkezi | 20. 1. 2023, 19:00

Ste vedeli, da imamo za snežni plaz še en izraz?

Matjaž Šerkezi

Snežni plaz imenujemo tudi bela smrt. Kaj pomeni precejšnja stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov? In zakaj v naslednjih dneh odsvetujemo obisk gora?

"Končno," lahko rečem. Dobili smo konkretno pošiljko snega in še kar pada. Gore vabijo s svojo očarljivo belino: "Pridi in naužij se radosti mojih."

Na spletiščih zaokrožijo fotografije nekoga, ki je v predoru Šentvid ustavil avto in z njega čistil sneg. In mladi par, ki je nekje na štajerski avtocesti izkoristil odstavni pas in kup "napluženega" snega za insta-fotografijo, ki bo le sekundo kasneje vabila k ogledu in nagovarjala: "Čudovita neokrnjena narava. I feel luft. I feel svoboda."

Matjaž Šerkezi


Kolega gorski reševalec mi pošlje povezavo do posebne delavnice. Kar vidim ga, kako se drži za čelo in kima z glavo. Delavnica za prave moške, za tiste, ki bi radi resnično občutili svojo prvinsko moškost in jo izrazili z vzponom na Snežnik. Z vzponom, ki ga lahko opravijo samo pravi "dedci" in v koš zabrišejo slovenske najboljše alpiniste in njihove zlate cepine in mednarodna priznanja za najboljše vzpone v najvišjih gorstvih sveta. Če hočeš biti pravi moški, tisti z jajci, pa ja greš v kopalkah "v hribe" in za to še dobro plačaš.

Matjaž Šerkezi

Zlati cepin (francosko Piolet d'Or) je alpinistična nagrada, ki jo podeljuje francoska alpinistična revija Montagnes in The Groupe de Haute Montagne od leta 1992, ter velja za najprestižnejše alpinistično priznanje. Nagrada se podeljuje za najodmevnejše alpinistične dosežke preteklega leta. Marko Prezelj ga je kot edini osvojil štirikrat. Od leta 2009 podeljujejo tudi zlati cepin za življenjsko delo, za leto 2018 ga je kot prvi slovenski alpinist prejel Andrej Štremfelj, leta 2022 ga je prejel še Silvo Karo.

In vse kaže, da bomo lahko zaradi pravih moških poenostavili tudi način reševanja. Zadostovala bo že vrv, debeline 9,2 mm, statična, seveda, saj ima dinamična preveč raztezka in z zanko na koncu. Z njo bomo samo pripeli za od mraza utrjeno moškost, in kot se za pravega "dedca" spodobi, opravili transport v dolino. Pri tem ne bo treba paziti niti na tetovaže, saj bo svoje že prej opravil kot strgalnik oster sneg. In vse to na stroške davkoplačevalcev in zdravstvene zavarovalnice.
Štajerci imajo dober izraz, ki slikovito oriše moje razmišljanje: "Pa ti si ja fukjen!"

Matjaž Šerkezi

In preden nadaljujem razmišljanje o Saški in Mihcu, da sploh ne omenjam Rezerve, ki je najbolj vroča roba v svetu literature, in kaj šele tega, da je našega čukca pogrizel pes, si raje poglejmo nekaj o snežnih plazovih in obisku gora v naslednjih dneh. Dodajam le, da belo se pere na devetdeset, in to še najbolje doma.

Matjaž Šerkezi

Nevarnosti snežnih plazov po 5. evropski lestvici je 3. stopnje oz. znatna. Znatna pomeni tudi PRECEJŠNJA. S tem razlogom ODSVETUJEMO obisk gora, dokler se snežna odeja ne stabilizira. Že pod majhno obremenitvijo lahko sprožite kložast snežni plaz.

Pet dejavnikov, ki vplivajo na visoko stopnjo plazovne nevarnosti in so rdeči karton za planince

Nov sneg

Velika večina plazov se sproži v prvem dnevu ali dveh po sneženju. Nov sneg poveča nevarnost plazov, zato se takrat raje izogibamo gibanju po nevarnih pobočjih ali prilagodimo svojo namero in izbiramo manj zahtevne cilje.

Pred kratkim sproženi plazovi na podobnem terenu

Daleč najbolj očiten znak za nevarnost so pred kratkim sproženi plazovi na podobnem ali okoliškem terenu. Zato moramo posebno pozornost nameniti območjem s primerljivo usmerjenostjo, naklonom, nadmorsko višino idr.

Matjaž Šerkezi

Pokanje in hipno posedanje snežne odeje

Nakazani znaki nevarnosti so tudi, če med turo opazimo, da se okrog nas širijo razpoke, da se snežna odeja hipno poseda, včasih lahko ob tem tudi slišimo globoke poke 'vuuum'. Vse to so znaki, ki kažejo na veliko nevarnost, da lahko v okolici sprožimo kložast plaz. Razpoke se lahko širijo več sto metrov daleč in plaz sprožimo že, ko smo na položnejšem delu pod ali nad plazovitim pobočjem!

Matjaž Šerkezi

Zameti, klože in opasti

Veter je mojster za 'gradnjo' kložastih plazov. Sneg se hitro odlaga v zavetrju in ustvarja različne pojave, po katerih lahko prepoznamo nevarnost.

Hitra otoplitev in dež

Dvig temperature, izrazito sončno obsevanje in dež omehčajo in oslabijo povezanost snežne odeje. Ob dnevni odjugi (segrevanje zaradi vpliva sonca) so popoldanske ure nevarnejše kot dopoldanske.

Matjaž Šerkezi

Osnovna oprema za obisk zasneženih gora

  • Plazovni trojček, ki ga sestavljajo:

žolna – za hitro iskanje zasutih v plazu,
sonda – za natančno lociranje zasutega,
aluminjasta lopata – za izkopavanje zasutega.

Uredništvo

Skica prikazuje čas od zasutja do izkopa žrtve v snežnem plazu. Ključnih je prvih 15 minut, kasneje krivulja preživetja strmo pade. Z neznanjem in pomanjkljivo opremo se čas samo podaljšuje in z njim poslavlja morebitno življenje. Ko na plazovino pridemo gorski reševalci, v večini primerov iz plazu izkopljemo mrtve osebe.

Matjaž Šerkezi
  • čelada za zaščito glave pred udarci ob trd sneg, tla, skale, drevesa in preostale ovire,
  • prva pomoč in bivak vreča,
  • mobilni telefon s polno baterijo. Svetujemo, da je mobilni telefon med turo izklopljen oz. v stanju mirovanja (airplane mode) zaradi varčevanja z baterijo.

Osnovno opremo vzamemo s seboj na vsako turo v snežnih razmerah in jo moramo znati uporabljati. 

 

Novo na Metroplay: Pri pop petju lahko gre več 'narobe' kot pa pri zboru | Ana Praznik in Urška Bernik