Uredništvo | 13. 9. 2023, 15:09

Vznemirljivo odkritje: v arheoloških izkopavanjih na področju Drame našli ...

Žiga Živulovič jr./Bobo

Na območju ljubljanske Drame so se v drugi polovici julija začela arheološka izkopavanja, uvod v težko pričakovano prenovo gledališča. Toda zdaj se marsikdo sprašuje, ali se bo ta zavlekla, saj so na območju našli ...

Na območju Slovenskega narodnega gledališča Drama so se v drugi polovici julija začela arheološka izkopavanja, uvod v težko pričakovano celostno prenovo Drame. Zdaj so znana prva odkritja arheoloških raziskav.

Kot je v sporočilu za javnost zapisala vodja raziskave Maja Lavrič, izkopavanja trenutno potekajo ob Igriški ulici pred Malo Dramo, kjer so po odstranitvi novodobnih in novoveških nasutij na globini 0,70 metra naleteli na zidove stanovanjskega objekta insule XVIII in na cesto dekuman J.

Ostaline, ki jih raziskujejo sedaj, spadajo v 3. in 4. stoletje našega štetja, arhitekturni elementi pa kažejo celo na ostanke centralnega ogrevanja in hipokavsta. Odkrili so tudi klesane podporne stebričke iz moravškega peščenjaka, na katerih so bile nameščene pravokotne kamnite plošče. V času uporabe je spodaj krožil topel zrak in s tem omogočal talno gretje

Odkriti tudi osebni predmeti prebivalcev Emone

Med dvema stanovanjskima objektoma je v času Emone potekala 14 metrov široka cesta s pločnikom, na tem delu so zdaj v cestnih sedimentih odkrili drobne osebne predmete, ki so jih izgubili prebivalci Emone, na primer zaponko za spenjanje oblačil, prstan in kovance. Ti so presenetljivo dobro ohranjeni. Če bi si jih želeli ogledati, to lahko storite na javnih vodstvih, ki jih bodo od sedaj izvajali vsako prvo in tretjo sredo v mesecu ob 12.00 uri.

Prenova cilja na sodobno opremljeno nacionalno gledališče

Kot smo že poročali, želijo pri prenovi Drame upoštevati tako tehnični kot varnostni vidik kot vidik funkcionalnosti. Nastal bo objekt, ki bo igralcem omogočil bistveno boljše pogoje za ustvarjanje, med drugim bo imela nova drama štiri odre: vadbeni oder, eksperimentalni oder, veliki oder in malo Dramo, ki bo prenovljena v skladu s sodobnimi smernicami. V kleti pa bo avla, ki bo omogočala ustrezno povezavo vseh omenjenih programov.

Cilji obnove so vzpostavitev sodobno opremljenega nacionalnega gledališča, vseh manjkajočih programov in funkcij, ohranitev in restavriranje historičnega objekta SNG Drama, ohranitev institucije SNG Drama v centru mesta in restavriranje ter revitaliziranje ožjega območja Drame.