La. P. | 5. 7. 2023, 15:02

Vse, kar vas zanima v zvezi s težko pričakovano prenovo SNG Drama Ljubljana (kam se selijo predstave?)

Bevk Perović arhitekti

V Slovenskem narodnem gledališču Drama se v drugi polovici julija začenjajo arheološka izkopavanja, ki bodo uvod v težko pričakovano celostno prenovo Drame. O tej se je začelo govoriti že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, a je projekt vsakič zastal, objekt pa je zdaj že tako dotrajan, da zanj predstavlja grožnjo že praktično vsako močnejše deževje.

Začetek arheoloških izkopavanj na območju SNG Drama so danes na novinarski konferenci v Kavarni Drama napovedali ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, državni sekretar Matevž Čelik Vidmar, arheologinja in vodja Centra za preventivno arheologijo na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije Barbara Nadbath, Matija Bevk iz arhitekturnega biroja Bevk Perović, ki je pripravil načrte za prenovljeno gledališče in ravnateljica Drame Vesna Jurca Tadel.

Izkopavanja bodo predvidoma trajala šest mesecev, v letu 2024 pa bodo po porušitvi prizidka Drame in ob izkopu gradbene jame potekale še raziskave ob gradnji.

Luka Dakskobler/BOBO

Zakaj je prenova nujna?

Kot je poudarila ravnateljica, je objekt ljubljanske Drame, zgrajen pred več kot sto leti, dotrajan in zastarel. Prezračevalni sistemi, evakuacijske poti, požarni sistemi so skoraj vsi iz časa gradnje, ravno tako objekt ni potresno varen in ima z vidika potresne varnosti dovoljenje le še za dve leti delovanja.

"Ko je Dramo leta 2021 poplavilo, smo vsi videli, v kakšnem stanju je ustanova - to so prostori, ki niso primerni za nikogaršnje delo, kaj šele za delo naših najbolj vrhunskih umetnikov," je dejala ministrica Vrečkova.

Čeprav so škodo tedaj sanirali, do vdorov vode po navedbah ravnateljice še vedno prihaja: v začetku junija je v času močnejšega deževja zopet kapljalo na oder. Težavo predstavlja tudi huda vročina, saj v dvorani nimajo hlajenja. Pred dvema tednoma, sredi vročinskega vala, so tako morali odpovedati dve razprodani predstavi Velikega diktatorja, saj se dvorana v hudi vročini segreje na 40 stopinj.

Pri prenovi bodo tako upoštevali tako tehnični kot varnostni vidik kot vidik funkcionalnosti. Nastal bo objekt, ki bo igralcem omogočil bistveno boljše pogoje za ustvarjanje, med drugim bo imela nova drama štiri odre: vadbeni oder, eksperimentalni oder, veliki oder in malo Dramo, ki bo prenovljena v skladu s sodobnimi smernicami. V kleti pa bo avla, ki bo omogočala ustrezno povezavo vseh omenjenih programov.

Cilji obnove so vzpostavitev sodobno opremljenega nacionalnega gledališča, vseh manjkajočih programov in funkcij, ohranitev in restavriranje historičnega objekta SNG Drama, ohranitev institucije SNG Drama v centru mesta in restavriranje ter revitaliziranje ožjega območja Drame.

Bevk Perović arhitekti

Je kostanj še mogoče rešiti?

V zvezi z načrtovano prenovo Drame se je večina javnosti zadnje tedne ukvarjala z novico, da bodo morali zaradi prenove posekati mogočen star kostanj, ki stoji pred poslopjem gledališča, poleg tega pa še 13 ostalih dreves v okolici.

Na to se je odzval državni sekretar Čelik Vidmar, ki je dejal, da razume prizadevanja za ohranitev zelenja v okolici Drame.

Tudi na ministrstvu se zavedajo pomembnosti zelenja v mestih in jim je bilo že pred najavo začetka prenove jasno, da bo odstranitev drevesa predstavljala problem.

Zato so pregledali štiri mogoče scenarije, od katerih je bil prvi gradnja novega gledališča, drugi ta, da na delu, kjer se nahaja zelenje, ne bi gradili, tretji gradnja okoli kostanja, četrta pa presaditev drevesa.

Luka Dakskobler/BOBO

"Žal se nobena ni izkazala za izvedljivo, kajti če bi zgradili novo gledališče in staro Dramo zgolj obnovili, bi to pomenilo imeti dve gledališki hiši in ju tudi vzdrževati, poleg tega pa tudi, da bi se velik del gledališča selil na obrobje. Če ne bi gradili na delu, kjer se nahaja zelenje, bi se funkcionalnost objekta tako zmanjšala, da izvedba ne bi bila smiselna. Tudi če bi gradili okoli kostanja, bi tako poškodovali korenine, da najverjetneje ne bi preživel. Presaditev pa prav tako ni mogoča, saj bi preveč poškodovali drevo," je povedal.

Namesto odstranjenih 13 dreves bodo zasadili 17 novih, tudi novo visokoraslo drevo, ki bo okolici dajalo senco, poudarjajo pa, da so v vsakem primeru še pripravljeni na dialog o tej tematiki.

Kje bodo v času prenove potekale predstave?

Ker bo prenova trajala 2-3 leta, bodo igralci v tem času potrebovali nadomestne prostore za predstave. Prihajajočo gledališko sezono bodo še v celoti speljali v stari Drami, je povedala Vesna Jurca Tadel, potem pa se selijo v nadomestne prostore, predvidoma na Litostrojsko, v halo L56 - dogovori še potekajo, si pa želijo prostor, ki bi bil v času prenove namenjen samo Draminim projektom.

"Nekaj časa smo razmišljali, da bi predstave izvajali na različnih lokacijah, a se nam zdi bolj smiselno, da se Drama preseli v celoti in se na enem mestu izvaja zaokrožen program," pove Jernej Pristov, vodja Dramine službe za odnose z javnostmi. Sredstva za nadomestne prostore pa bodo zagotovljena znotraj proračuna za prenovo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol