Š. T. | 27. 3. 2023, 06:00

Vemo, kaj ob svetovnem dnevu gledališča pripravljajo slovenski igralci

eter Uhan/SNG Drama Lj, MGL in CD

Pridružili se bodo kolegom po vsem svetu in opozorili na pomembnost gledališča.

Pobudo za razglasitev svetovnega dneva gledališča, ki ga obeležujemo 27. marca, je leta 1961 podal Mednarodni gledališki inštitut (ITI). Na svetovni dan gledališča obkroži svet mednarodna poslanica, ki jo v ta namen na povabilo ITI spiše izbrana gledališka ustvarjalka ali ustvarjalec.

Prva poslanica je bila v svet poslana leta 1962, njen avtor je bil Jean Cocteau. Poleg mednarodne poslanice, ki jo po svetu (tudi pri nas) prebirajo na posebnih gledaliških dogodkih ali pred predstavami, v mnogih državah svetovni dan gledališča obeležujejo tudi z nacionalnimi poslanicami.

Izmenjava dramskih vsebin med državami in mednarodna gostovanja gledaliških skupin naj bi v občinstvu vzbudila globlje razumevanje tujih kultur in prispevala tudi k večji solidarnosti med pripadniki različnih kultur.

Prebirali bodo poslanice

V Sloveniji ta dan zaznamuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS), ki razglasi dobitnike stanovskih priznanj. 

Peter Uhan

S prebiranjem poslanic pred predstavami (v ponedeljek, 27. marca) se bodo slovenski gledališčniki pridružili kolegom po vsem svetu in opozorili na pomembnost gledališča. Svetovni dan gledališča organizira in promovira ITI/UNESCO skupaj z nacionalnimi centri.

Med njimi je tudi slovenski ITI center, ki deluje v sodelovanju z ZDUS. Mednarodno poslanico je napisala igralka Isabelle Huppert, slovensko pa Vinko Möderndorfer.

Mednarodni gledališki inštitut

Mednarodni gledališki inštitut (ITI) je mednarodna nevladna organizacija, ki jo je leta 1948 v Pragi ustanovil UNESCO ob sodelovanju mednarodne gledališke skupnosti. ITI je svetovna mreža, katere cilj je promocija mednarodnih izmenjav znanja in praks s področja uprizoritvenih umetnosti.

Namen je skrb za povezovanje med umetniki vseh narodov in narodnosti, krepitev medsebojnega razumevanja in sodelovanja, opozarjanje na pomen spoštovanja človekovih pravic, kulturne raznolikosti, spodbujanje izobraževanja ter ne nazadnje tudi razvijanje kreativnega sodelovanja med vsemi ustvarjalci na področju uprizoritvenih umetnosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.