R.S. | 6. 7. 2022, 15:57

So napadi morskih psov v Egiptu prestrašili Slovence? To odgovarja turistična agencija

Fotografija je simbolična.

Fotomontaža/Profimedia

Egipt je med Slovenci priljubljena destinacija. Bo tako ostalo tudi po napadih morskih psov, ki so povzročili smrt dveh turistk?

V zadnjem tednu se je zvrstilo več napadov morskih psov v Egiptu, natančneje v Hurgadi, ki je priljubljeno letovišče mnogih Slovencev.

Slika je simbolična.

Slika je simbolična.

Profimedia

Življenje sta izgubili romunska državljanka in 68-letna Avstrijka iz zvezne dežele Tirolske. Guverner regije Rdeče morje Amr Hanafi je zato odredil zaprtje vseh plaž. Le nekaj dni po vznemirjenju v Egiptu je morski pes prestrašil še kopalce v Turčiji. 

Takšen dogodek ni razlog za odpoved aranžmaja brez stroškov

V Egipt se poleti odpravi mnogo Slovencev. Več slovenskih turističnih agencij smo vprašali, če je zaradi nedavnih incidentov prišlo do odpovedi potovanj v Egipt, odgovore smo dobili zgolj od turistične agencije Sonček. 

"Odpovedi ne beležimo, čeprav je Egipt ena naših najbolj prodajanih destinacij. Imeli smo kakšno vprašanje ali komentarje v zvezi s preteklimi dogodki v Egiptu, a nek takšen dogodek ni upravičen razlog za odpoved aranžmaja brez stroškov, nenazadnje pa si ljudje tudi želijo potovati," so jasni pri Sončku. 

Strah ni eden od opravičljivih razlogov za brezplačno odpoved, prav tako tega zavarovalnice ne zavarujejo.

Profimedia

"Kogar je strah, bo bolj koristil bazene, s katerimi v Egiptu resorti niso stiskaški. Slovenci smo navajeni morja, a povprečni turisti nekaterih evropskih držav (ki nimajo morja) se kopajo skoraj izključno v bazenih," so dodali pri agenciji. 

Stranke so izrazile ogorčenje

Pri Sončku so povedali, da so jim gostje, ki se ukvarjajo s potapljanjem, izrazili celo ogorčenje nad ljudmi, ki ne spoštujejo pravil in morja.

"Morski psi so fantastični, dela se jim krivica," lahko citiramo 45-letno potapljačico Matejo, ki se nam je oglasila glede dogodka. Pravi, da se je podnevi že večkrat kopala s 7-metrskimi orjaki. "Zvečer in ponoči nimaš v takšnem morju kaj početi," je povedala agenciji Sonček. 

Popotnikom dali posebna navodila

Popotnikom, ki se v prihodnjih dneh odpravljajo v Egipt, je agencija dala posebna navodila glede varnosti in plavanja.

Profimedia/fotomontaža

"Po tem dogodku vsi še bolj jasno in glasno povemo, da je treba spoštovati pravila na plaži (in tudi drugje). Morje je lahko do mraka akvarij, a ko pade mrak, je to izključno čas za velike ribe." 

Pri agenciji menijo, da se njihove stranke zavedajo, kaj se je zgodilo in da je treba biti spoštljiv do morja. Ne gre le za Egipt, gre za vse destinacije, kjer živijo morski psi. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord