STA/P.M. | 30. 4. 2023, 12:06

Zveni kot slovenščina, vendar ni: spletni nakupi, ki lahko ogrozijo vaše zdravje

Profimedia

Zdravstveni inšpektorat poziva k previdnosti, saj je lahko nakup nekaterih izdelkov precej tvegan. Za katere gre najpogosteje?

Prodaja preko spleta je eden izmed pomembnejših načinov prodaje. Po podatkih Statističnega urada RS je v prvem četrtletju 2022 prek spleta nakupovala polovica oseb, starih med 16 in 74 let. Zdravstveni inšpektorat RS medtem potrošnike poziva h kritični presoji spletnih prodajalcev in izdelkov, kot so prehranska dopolnila, kozmetični izdelki, igrače in izdelki za otroke

Potrebna je posebna pozornost

Kot navajajo, je zakonodaja EU usklajena in velja prost pretok blaga v okviru Evropske skupnosti, vendar pa ponudba izdelkov prek spleta iz držav izven EU ni nujno skladna z evropsko zakonodajo.

"Spletna stran v slovenskem jeziku še ne pomeni, da so proizvodi po sestavi skladni s slovensko oziroma evropsko zakonodajo. Niti ne pomeni, da so izpolnjene zahteve glede označevanja in predstavljanja, zlasti v povezavi z navajanjem zdravilnih učinkov posameznih skupin izdelkov," opozarjajo na inšpektoratu.

Profimedia

Zakonodajne oziroma varnostne zahteve za posamezne skupine izdelkov so v različnih državah in na posameznih trgih različne. 

Avtomatski prevajalniki

Ti jim omogočajo hitro jezikovno prilagoditev spletnih strani, proizvodi pa niso nujno namenjeni slovenskemu oziroma evropskemu potrošniku. Lažne spletne trgovine ustvarjajo vtis, da gre za slovenskega distributerja ali trgovca, oziroma da je proizvod namenjen slovenskemu potrošniku in je skladen s slovensko oziroma evropsko zakonodajo.

Nadzor nad temi ponudniki s strani pristojnih organov ni poznan. Ponudbo izdelkov na spletnih straneh, kjer ponudniki niso razkriti, običajno spremlja agresivno oglaševanje, ki potrošnika zavede, da opravi nepotreben ali celo škodljiv nakup. 

Potrošnikom, ki svoje nakupe opravljajo prek spleta, priporočajo spremljanje spletne strani www.varninainternetu.si.

Prek omenjene strani slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT uporabnike interneta seznanja z varno uporabo interneta ter s pastmi, na katere lahko uporabnik naleti pri tem.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol