R. K. | 24. 3. 2023, 14:03

So vegani res le vegetarijanci, ki jedo surovo hrano? Tako pravi slovenski šolski učbenik

Profimedia

Slovenski strokovnjak za prehrano je izrazil ogorčenje nad napačnimi trditvami, ki so navedene v enem od šolskih učbenikov.

Na Facebooku je precej prahu dvignila objava člana strateškega sveta za prehrano Golobove vlade Boštjana Jakšeta, v kateri opozarja na vsebinske nepravilnosti v učni snovi, ki jih je zasledil v enem od slovenskih osnovnošolskih učbenikov. S fotografij v objavi je razvidno, da gre za učbenik za gospodinjstvo za 6. razred osnovne šole založbe DZS Živim in jem zdravo.

Nenavadne trditve v učbeniku

Na eni od fotografij je izpostavil poglavje o alternativnih oblikah prehranjevanja, v katerem so očitno zapisane nekatere definicije in trditve, ki se ne ujemajo s splošno znanimi dejstvi. Med najbolj nenavadnimi sta na primer trditvi, da so vegani "pravzaprav vegetarijanci, ki uživajo le surovo hrano rastlinskega izvora" in da se nekateri ljudje "zaradi verskih, etičnih, zdravstvenih ali modnih vzrokov ne prehranjujejo z uravnoteženo prehrano".

Na isti strani lahko preberemo tudi, da so presnojedci skrajna oblika vegetarijancev, najbolj strogi med njimi pa "se prehranjujejo le s plodovi rastlin, ki rastejo nad zemljo" ter da se mladi nezdravo prehranjujejo zato, ker nimajo časa. "Zaradi pomanjkanja časa pogosto učenci zaidejo v prodajalno hamurgerjev, pic, toplih kruhkov in podobno," je (v slovnično nenavadnem besednem vrstnem redu) zapisano v učbeniku.  

Profimedia

Ogorčenje strokovnjaka

Nad zapisanim je bil očitno zgrožen tudi Jakše, ki je na ljubljanski Biotehniški fakulteti doktoriral s področja prehrane. Navedbe v učbeniku je označil za "obup" in "sramoto", po njegovih besedah v osnovni šoli zmotno in potvorjeno učijo o prehrani: "Ni čudno, da se otroci potem že znotraj svoje klike izključujejo/stigmatizirajo le na osnovi prehranskega vzorca," je bil oster.

Na objavo so se v komentarjih zaskrbljeno odzvali tudi nekateri uporabniki. "Ampak si res zaskrbljen, ko tole prebereš. Saj ne more biti res! Pa je!" je zapisala ena izmed njih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.