Uredništvo | 15. 2. 2024, 21:24

Neverjetno! Zdaj pravijo, da je stavba na Litijski manjša, ne pa večja, kot so nas nedavno prepričevali

Igor Kupljenik in Žiga Živulović/Bobo

Bi do nakupa sploh lahko prišlo, če bi bila stavba že v samem začetku pravilno izmerjena?

Državo že več tednov pretresa afera sodna stavba, zaradi katere je javnomnenjska podpora Socialnim demokratom pred evropskimi volitvami strmoglavila. Saga o odstopanju pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan naj bi se razpletla že jutri. A veliko ključnih vprašanj glede nakupa stavbe, kjer naj bi bili po novem prostori pravosodnega ministrstva, ostaja.

Nenavadne izmere

V tokratni oddaji Tarča so razkrili, da sodni izvedenec geodetske stroke ni izmeril, da je stavba na Litijski večja, ampak premajhna. Še več, končne izide meritev je prodajalec Sebastjan Vežnaver v januarski Tarči napovedal vnaprej, še preden je cenilec sploh začel meriti.

Stavba, za katero je ministrstvo za pravosodje odštelo 7,7 milijona evrov, je v zelo slabem stanju.

Stavba, za katero je ministrstvo za pravosodje odštelo 7,7 milijona evrov, je v zelo slabem stanju.

Igor Kupljenik/Bobo

Malo ozadja: po nakupu nepremičnine za potrebe sodstva se je izkazalo, da je med površino prostorov iz kupoprodajne pogodbe, ki sta jo sklenila Sebastjan Vežnaver in pravosodno ministrstvo, ter površino stavbe iz podatkov geodetske uprave, razlika. Za ponovno izmero sodne stavbe je državno odvetništvo kot zastopnik ministrstva za pravosodje najelo geodeta Branka Kovača.

Po novi izmeri naj bi bilo kar za tisoč kvadratnih metrov več površine, kot je zapisano v pogodbi. Oziroma, površina sodne stavbe naj bi po novi izmeri znašala 6258,3 kvadratnih metrov.

Pa res? 

Nova meritev je velikost stavbe povečala, ker je bila v izmero všteta streha oziroma terasa, smo lahko slišali v Tarči. 

Terasa, ki je bila všteta v novo izmero in ki je povečala površino sodne stavbe.

Terasa, ki je bila všteta v novo izmero in ki je povečala površino sodne stavbe.

TV Slovenija/posnetek zaslona

A vendar se to v dejanski izmeri ne pozna. Geodet Kovač, ki je novo izmero opravil, namreč ni ugotovil, da je kvadratura stavbe večja. Ravno obratno, ugotovil je, da je kvadratura premajhna! Uporabne površine je vsega skupaj 3545 kvadratnega metra, je za Tarčo potrdil Kovač. Tega v svoje poročilo sicer ni zapisal, saj ga ministrstvo po tem ni vprašalo. Prav ta informacija pa je v celotni zadevi ključna - pravosodno ministrstvo je namreč na razpisu iskalo stavbo s 5000 kvadratnimi metri uporabnih površin.

TV Slovenija/posnetek zaslona

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol