R. K. | 6. 4. 2023, 09:04

Šok za prebivalce slovenske vasi: jim bo država zaradi gradnje železnice porušila domove?

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Pretreseni prebivalci se bojijo, da je novica, za katero so 1. aprila izvedeli na družbenem omrežju, še kako resnična.

Prebivalce Orehka je šokirala novica, da nameravajo zaradi gradnje drugega tira v njihovi vasi podreti več hiš. Za nameček jih o tem ni nihče uradno obvestil, temveč so za namero izvedeli na Facebooku. In to celo iz objave, ki jo je kranjski podžupan Janez Černe na družbenem omrežju delil na dan norcev 1. aprila. 

Zaradi prvoparilske objave so prebivalci Orehka sprva mislili, da gre le za neslano šalo, a se je nazadnje izkazalo, da je namera države še kako resnična. Trasa visokohitrostne dvotirne železnice bo potekala naravnost skozi njihovo naselje. Zaradi tega naj bi porušili 30 in več hiš, trasa pa posega celo v prostor osnovne šole. A točne številke, koliko stavb nameravajo porušiti, jim ni povedal še nihče, poroča 24ur.com.

Profimedia

Z ministrstva jih ni kontaktiral nihče

Zaradi novice so najbolj pretreseni starejši prebivalci, katerim misel, da bi se na stara leta morali spet lotiti gradenj in seliti drugam, že od sobote močno krati spanec. Najhuje pa se jim zdi, da jih z infrastrukturnega ministrstva, ki ga vodi Alenka Bratušek, ni kontaktiral nihče, ki bi jim celotno zadevo pojasnil. Ne vedo niti, ali so načrti, ki so jih dobili v roke, pravi, navajajo pri omenjenem mediju. 

Edini, ki jih je doslej obvestil, da se nekaj dogaja, je bil torej kranjski podžupan. A tudi on je to storil na svojem neslužbenem Facebook profilu, in to celo 1. aprila, kar je najprej marsikomu vlilo upanje, da gre le za potegavščino. Na infrastrukturnem ministrstvu v zvezi s tem za zdaj molčijo, medtem ko so na občini za 24ur.com pojasnili, da imajo v projektu povsem zvezane roke.

Bobo

Načrti še vedno v pripravi

Po besedah kranjskega župana Černeta sami razumejo, da stališče države še ni končno. Na lokaciji želijo opraviti še geomehanske meritve, je pojasnil za navedeni medij in dodal, da se bodo na ministrstvu o lokaciji šele nato dokončno odločili. "Po navedbah občine naj bi šlo za prestavitev malo več kot deset objektov. A na sami trasi gotovo leži od 25 do 30 hiš. Mi temu seveda nasprotujemo, ker gre za totalno degradacijo kraja," je dejal predsednik krajevne skupnosti Orehek Anže Tršan.

Na vprašanja so z direkcije za infrastrukturo odgovorili le pisno. Dejali so, da ideje še niso bile javno razgrnjene, saj so še vedno v pripravi. Hkrati so pojasnili, da bodo morebitne odkupe urejali individualno, cenitve pa bodo izvedli v skladu s predpisano metodologijo.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Zagovarjajo traso, ki je najmanj invazivna

A kot kaže, v tem trenutku načrtujejo tudi rušenje povsem novih hiš. V načrtovano traso je namreč všteta tudi hiša, v katero so se prebivalci vselili šele pred pol leta. "Se pravi, je moral nekdo z občine oziroma upravne enote za to hišo izdati gradbeno dovoljenje," je dejal prebivalec Orehka Jaka Bitenc.

"Želimo biti na strani svojih krajanov in zagovarjati traso, ki je najmanj invazivna in ki bo najmanj ljudi prisilila v to, da bodo iskali nadomestne lokacije. Hkrati pa bo Mestna občina Kranj igrala aktivno vlogo, da najde nove lokacije za hiše v bližini," pa je za 24ur.com še povedal požupan Černe.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord