24. 4. 2022, 21:29 | Vir: STA

Šok za stranko, ki je bila prej večkrat 'jeziček na tehtnici'

Profimedia

Šef stranke je izjavil, da so oni največji poraženci letošnjih volitev.

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič na podlagi rezultatov vzporednih volitev ugotavlja, da so "največji poraženci" upokojenci, ki so ostali brez stranke v parlamentu. DeSUS, ki je bila vse od leta 1996 parlamentarna stranka, je namreč po rezultatih vzporednih volitev tokrat dobila pol odstotka glasov in tako ostala pod parlamentarnim pragom.

Ljubo Jasnič

Ljubo Jasnič

STA

Jasnič čestital zmagovalcem

Jasnič je že čestital zmagovalcev volitev. Kot je dejal, se morda čudno sliši, a je stranka DeSUS tudi zmagala. Dobrega pol lega nazaj, ko je prevzel vodenje stranke, je bila ta po njegovih besedah pokopana, pisalo se je, da jih enostavno ni več, v teh šestih mesecih pa so dokazali, da so tukaj.

Istočasno pa je to tudi poraz. "Poraz naših poslancev, poraz Stranke Alenke Bratušek, poraz Naše dežele Aleksandre Pivec in verjetno bi lahko še koga naštel, ki so naredili vse, da bi ta stranka enostavno izginila," je dejal in dodal, da je vesel, da jim to ni uspelo. Zahvalil se je vsem volivcem, ki so jim dali svoj glas.

Kdo bo ščitil upokojence?

"Tudi Zveza društev upokojencev Slovenije se bo verjetno morala vprašati, koliko je prispevala k tej stvari. Namreč, največji poraženci, če o njih govorimo, bodo zagotovo upokojenci. Ostali so brez stranke v parlamentu, verjetno ostale stranke ne bodo imele za prioriteto zaščito te tretje generacije, njihovega socialnega statusa in vsega tistega, kar starejšim pripada," je ugotavljal Jasnič.

DeSUS je bila v DZ prvič izvoljena leta 1996, odtlej je bila s svojimi poslanci ves čas zastopana v DZ in bila s kratkim predahom leta 2000 tudi del vseh vladnih koalicij. Svoj najboljši rezultat je stranka dosegla na volitvah leta 2014, ko je osvojila deset poslanskih mest. Na volitvah leta 2018 je ta rezultat prepolovila, po burnem dogajanju v stranki v zadnjih letih pa je DeSUS konec mandata pričakala precej oslabljena.

Tina Kosec/STA

Trenja in zamenjave

V letu in pol so v stranki trikrat izbirali predsednika. Najprej je vodenje stranke, ki jo je pred tem 15 let vodil Karl Erjavec, prevzela Aleksandra Pivec, nato so za predsednika ponovno izvolili Erjavca. DeSUS je zapustila vlado Janeza Janše, Erjavec pa je po neuspešni kandidaturi za novega predsednika vlade ter po napetostih v stranki odstopil, vodenje stranke pa je sredi lanskega leta prevzel Ljubo Jasnič.

Trenja v stranki pa se tudi po tem niso umirila, del članstva se je stranko odločil zapustiti, med vodstvom in strankino poslansko skupino se je zaradi poslanske podpore predlogom vlade večkrat zaostrilo. Med kandidati DeSUS na tokratnih volitvah tako ni bilo nobenega od poslancev, ki so bili na listi stranke izvoljeni na prejšnjih volitvah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord