R. K. | 23. 7. 2022, 21:11

Šokanten posnetek s Krasa: so slovenski gasilci za las ušli gotovi smrti?

Posnetek zaslona/Facebook/Gasilci Prevalje/fotomontaža

Obkoljeni z dimom so se borili z besnečim požarom. Nenadoma je zapihal veter in ogenj se jim je nevarno približal.

Po družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek slovenskih gasilcev, ki se z ognjem borijo v samem osrčju požara. Na posnetku je videti gost dim in ogenj na obeh straneh ceste. Požar jih je dobesedno obkolil. Zdi se, da so se znašli v veliki nevarnosti. Nato pa iza dimne zavese prihrumi kanader in nadnje odvrže veliko količino vode. Sledijo navdušeni vzkliki olajšanja "Zdaj nas je rešil," je slišati avtorja posnetka.

Branili so lovsko kočo

Video je posnel gasilec PGD Hrvatini Klemen Gorup, ki je o okoliščinah njegovega nastanka spregovoril tudi za slovenski portal N1. Kot je dejal, so bili razporejeni na cesti proti lovski koči z namenom, da jo ubranijo pred požarom, ki se je začel širiti proti Trstelju. "Tam je bilo kakšnih 15 cistern, ki so bile pripravljene na umik v primeru, da se zgodi, kar se nato žal tudi je zgodilo."

Posnetek zaslona/Facebook/Gasilci Prevalje

Kanadra niso pričakovali

Ko se je požar približal cesti, so ga začeli umirjati. "Nekaj časa nam je uspevalo, potem pa je zapihal veter, zato se je požar s spodnje strani ceste zelo hitro približal. Tako da nas je obkolilo, ogenj smo imeli zgoraj in spodaj. Nismo se mogli niti umakniti, bili smo odrezani na tisti cesti, v dimu, kakšni dve uri. Poskušali smo se spopadati s tem. Kanader je prišel nenačrtovano. Mislim, da je spustil vodo na nas, ko nas je zagledal in videl, kakšna je situacija."

Posnetek zaslona/Facebook/Gasilci Prevalje

"Največji problem je bil dim"

Povedal je še, da so imeli tudi rezervo vode za primer, če bi ogenj preskočil na katero od njihovih vozil, pa tudi drevesa ob cesti so bila posekana, zato jih ni bilo strah, da bi se jim ogenj preveč približal. "Največji problem je bil dim. Oči so pekle, pekla so dihala, ni se dalo dihati." Zato so si pomagali z dihalnimi aparati, oči so si izpirali z fiziološko raztopino. Vse skupaj pa jim je še dodatno oteževala visoka temperatura, je za N1 še povedal Gorup.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord