R.S. | 23. 7. 2022, 07:00

Šokantne fotografije gozdov na Krasu: "Na nekaterih krajih je pogorelo vse."

Facebook/Erik Modic

Zaradi širjenja požara na Krasu je bila odrejena evakuacija prebivalcev iz več vasi, živali so izgubile svoj dom, gasilci pa so več kot utrujeni. Tudi narava ni več enaka ...

"Na nekaterih krajih je pogorelo vse. Videti je, kot če bi prišel na Mars," je stanje na Krasu opisal Ervin Čurlič iz civilne zaščite.

Požar naj bi trajal še nekaj dni, za seboj pa je že zdaj pustil ogromne posledice. Pogled na pogorele gozdove čaka mnoge domačine, ker pa se požar s hitro hitrostjo širi, pa vsak dan prihaja več helikopterjev in letal, saj Slovenija dobiva tudi mednarodno pomoč.

Šokirajo pa tudi fotografije slovenskih gasilcev. Pri gasilcih, ki prihajajo in odhajajo iz štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu, je videti vse več znakov utrujenosti. Zato so tudi navodila poveljnikov včasih bolj glasna.

Pri nekaj ljudeh se je pojavilo tudi draženje oči in dihal, zato veljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, naj se ljudje zadržujejo v zaprtih prostorih, v primeru zdravstvenih težav pa se posvetujejo z zdravnikom.

Požar je viden tudi iz zraka. Pri Arsu so napisali, da smo vajeni rdečkastih sončnih zahodov, ne pa rdečega sonca. Tega so ugledali ponekod na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji. Oblak dima se je namreč včeraj popoldne in zvečer razširil iz Krasa proti severovzhodu, kar je lepo razvidno tudi iz animacije satelitske slike.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec