STA/P.M. | 12. 5. 2023, 17:43

Ravnatelj slovenske šole: "Vtis imam, da so se učenci glede pokola v srbski šoli zelo malo pogovorili s starši"

Bobo

V šolah so se pogovarjali o aktualnih dogodkih v Beogradu, medvrstniškem nasilju in tudi ustreznih odzivih ob soočanju z nasilnimi dejanji.

Osnovne in srednje šole po Sloveniji so v obliki različnih aktivnosti in pogovorov izvedle dan kulture nenasilja in strpnosti. O čem vse so se pogovarjali?

Otroci vse preveč prepuščeni spletnim omrežjem

V OŠ Janka Modra iz Dola pri Ljubljani so se pogovarjali o tem, kaj se je zgodilo v srbski šoli, in ob tem skušali učencem omogočiti razumevanje dogajanja ter lažje spopadanje z morebitnimi strahovi in krizami. "Odziv učencev je bil odličen, raje so imeli to kot pouk. Kulturo nenasilja, ničelno toleranco do kakršne koli oblike nasilja v šolah učimo že leta," je dejal ravnatelj Gregor Pečan.

"Strah so izrazili starši, in ne učenci. Pri tem imajo mediji levji delež, njihovo poročanje je daleč od etičnega poročanja. Način, na kakršnega se odkrivajo podatki, je takšen, ki omogoča potem verifikacijo storilca," je še dodal Pečan.

Tudi o medvrstniškem nasilju

"Učenci so bili veseli pogovora na to temo, je pa vtis, da so se glede pokola v srbski šoli zelo malo pogovorili s starši, največ informacij so dobili prek družbenih omrežjih," je dejal ravnatelj OŠ Livada Goran Popović. Povedal je, da so kulturi nenasilja in strpnosti namenili prvi dve šolski uri. "Ena ura je bila z razrednikom, druga ura pa z učiteljem. Teme so bile aktualni dogodki v Beogradu, naši odnosi do agresivnosti, pomanjkanje empatije in vsega ostalega," je dejal.

Ob tem je izpostavil, da so se v šoli že v preteklem tednu začeli pogovore in akcije za ozaveščanje učencev glede nenasilja

"Dijaki se zavedajo resnosti dogodka"

Šolska svetovalka Brigita Rupar z ljubljanske srednje šole za gastronomijo in turizem, je pojasnila, da se dijaki zavedajo, da se situacije lahko sprožijo v kateremkoli okolju. "Zavedajo se, da gre za videnje posameznih dijakov, ki razrešujejo občutek sprejemanja v odnosu do sošolcev in vrstnikov brez empatije, in zelo podpirajo aktivno vključevanje," je dejala.

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije menijo, da morajo temo nasilja obravnavati vsi pristojni, ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Zavod RS za šolstvo, Inšpektorat RS za šolstvo, pedagoške fakultete, šole same in v prvi vrsti starši doma, v primarni celici. Zaradi vse bolj permisivne ideologije in nekritične uporabe družbenih omrežij je v porastu trend vzgoje z manj empatije in morale.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol