N.Z. | 8. 5. 2023, 19:55

Psihiater Milan Košuta o 13-letnemu morilcu iz Beograda: "Teoretično bi ga lahko rehabilitirali, a bo to težko."

profimedia

Zagrebški psihiater Milan Košuta se je na hrvaški N1 v živo oglasil iz Londona, da bi v kontekst postavil nedavne tragične dogodke v Srbiji.

Na vprašanje voditeljice oddaje N1 Studio, ali je 13-letnika, ki je ubil osem svojih vrstnikov in varnostnika, mogoče rehabilitirati, je dr. Košuta dejal: "Teoretično bi ga lahko, a bi bilo to zelo težko, zelo težko. Ne moremo napovedati ničesar."

Psihiater je tekom pogovora opozoril, da prav primer razkriva zaskrbljujoč fenomen, ki smo mu zadnja desetletja priča: "Zdi se, da se duševne bolezni začenjajo pojavljati v vse mlajših letih. Psihiatri, ki zdravijo otroke, nam pripovedujejo, da morajo otroke zdraviti z antipsihotiki že pri 10, 11, 12 letih. Žalostno, vendar je res. Ne vem, kaj je razlog temu. Ta deček pa ima zagotovo neke psihopatske značilnosti, v to ni dvoma. Če je tu bilo še kaj drugega, se bo pa še pokazalo."

Iskanje igle v kopici sena

Dr. Košuta je nato pojasnil, da kot družba zaenkrat ne premoremo presajalnih mehanizmov, s katerimi bi lahko prepoznali v populaciji tiste posameznike, ki bi bili sposobni storiti nekaj takšnega, kot je storil deček iz Beograda.

"Pravijo, da je bil vase zaprt fant. Pa vendar. Sploh veste, kako veliko je takšnih otrok? Kako bomo to? Bomo kar vse ljudi, ki se težje vklopijo v družbo, testirali in bdeli nad njimi? Tisti, ki delamo na področju duševnega zdravja, vemo, da obstajajo duševna stanja, pri katerih lahko rečemo, da ne vemo natančno, ali, kdaj in kako bo človek reagiral," je povedal Košuta.

Ne gre za travmo, gre za temelje

"Zdaj vsi nekaj govorijo o travmi. Ampak jaz to vidim takole. Vam bom razložil," v pogovoru pove Košuta in nadaljuje:

"Pravijo, da se ljudje bodisi rodijo v temeljih pretežno zdravi ali pa pretežno bolani. Če se človek rodi zdrav, lahko doživi travmo, ki doseže intenzivnost Auschwitza, pa bo ostal zdrav in postal še bolj zdrav, v življenju pa potem izbral pot matere Tereze. Za tistega, ki je v temeljih nekako bolan, pa lahko sprožilec postane že minimalna travma, že kakšen manjši dogodek."

Postavljanje meja je nuja

Ima z grozljivimi dogodki iz Srbije kaj opraviti tudi vse bolj permisivna zgoja vzgoja?

Dr. Košuta odgovoraja: "Nekoč je bilo trpinčenja otrok veliko, danes pa ga je na srečo veliko manj. Vendar pa je vzgoja otrok vseeno ostala problematična. Naj spomnim, kako velike težave je imel kolega Zoran Milivojević samo zato, ker je izrekel en stavek: 'otroke lahko včasih udariš tudi po zadnjici'. Osebno sem proti fizičnemu kaznovanju, ker je to jasen dokaz, da je smo kot starši odpovedali, menim pa, da je nujno, da ima otrok jasno strukturo v življenju in da ve, kaj je prav in kaj narobe."

Čeprav jasnih navodil za pravilno vzgojo ni in se tu še vedno najbolje obnese kar intuicija, se je v zadnjih tridesetih letih zgodila prava epidemija popuščanja in razvajanja. Košuta zato opozarja, da gre nujno pričeti jasno ločevati, kaj je zloraba in kaj je zdravo postavljanje meja. Slednje je pri vzgoji otrok in mladostnikov nuja. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.