24. 6. 2022, 13:50 | Vir: STA

Šolske poletne počitnice 2022: kdaj bodo šolarji vstopili nazaj skozi šolska vrata?

Profimedia/fotomontaža

Počitnice so tu in šolarji veselo v kot mečejo šolske torbe. Šolske počitnice pomembno vplivajo na načrtovanje dopusta med šolskim letom. Da si boste lažje zorganizirali počitnikovanje, če imate raje mir pred otroškim dretjem, smo za vas pripravili šolski koledar za osnovne šole za 2022.

Ko se nam odraslim zdi, da so se prvomajske počitnice šele komaj začele, te so namreč trajale med 27. 4. in 2. 5., se veselje med osnovnošolskimi klopmi začenja danes. V pogovoru z osnovnošolskih profesorjem smo našli najboljši možen nasvet, ki ga učitelj lahko da vsem staršem, in sicer: "Otroci naj uživajo počitnice, starše pa prosim, naj jim to brezpogojno omogočijo. Šola naj ostane v predalih do 1. septembra," je v našem intervjuju povedal osnovnošolski učitelj slovenščine in zgodovine na ljubljanski Osnovni šoli Kolezija Ivan Cepanec.

Poletne počitnice

Začenjajo se 25. 6. in trajajo do 31. 8. Zaključek 2. ocenjevalnega obdobja je bilo za učence 9. razreda v sredo, ko so v roke prejeli spričevala in druga obvestila ob zaključku šolskega leta, srednješolci zadnjih letnikov pa so šolsko leto zaključili že 23. maja.

Osnovno šolo je sicer letos zaključilo okoli 19.600 devetošolcev.

Za učence od 1. do 8. razreda pa je zaključek 2. ocenjevalnega obdobja ravno danes, v petek, 24. 6., tik pred dnevom državnosti, ki bo jutri, v soboto, 25. 6. 

Šolske počitnice 2022 in šolski koledar 21/22 sta podrobneje pojasnjena tudi na vladnih spletnih straneh.

Da bodo počitnice polne doživetij, so poskrbele številne organizacije s počitniškimi delavnicami, poletnimi šolami, izleti in letovanji.

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je osnovno šolo v tem šolskem letu obiskovalo 191.984 učenk in učencev v 450 javnih matičnih šolah s 315 podružnicami, od tega je 776 učenk in učencev z začasno zaščito iz Ukrajine.

Zadnji šolski dan je tudi za 75.786 dijakinj in dijakov. Vseh javnih srednješolskih zavodov je 111, srednješolske izobraževalne programe je izvajalo 141 srednjih šol, šest zavodov za posebne potrebe in šest zasebnih zavodov.

Profimedia

Za tiste osnovnošolce 9. razredov, ki vseh svojih obveznosti niso opravili uspešno, v teh dneh že potekajo popravni izpiti, dijaki zaključnih letnikov pa so v sredo zaključili ustne izpite na splošni in poklicni maturi. Popravni izpiti za osnovnošolce od 1. do 8. razreda bodo potekali od 27. junija do 8. julija, za dijake pa se bodo začeli 28. junija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.