30. 7. 2023, 15:17 | Vir: STA

Prebivalci Ajdovščine bodo prihranili pri plačilu mesečnih položnic za električno energijo: občina bo pomagala vsem zainteresiranim uporabnikom

Profimedia

Na spletni strani občine je na voljo obrazec, ki ga zainteresirani izpolnijo in izkažejo interes za priključitev na sončno elektrarno. Javni poziv bo odprt do 15. septembra, prijava nanj je informativna. Kdo bo imel prednost?

Potem ko so pred tremi leti na strehi osnovne šole v Budanjah postavili prvo sončno elektrarno in s tem prvo samooskrbno skupnost v državi, bo Občina Ajdovščina v sodelovanju s podjetjem Gen-I do konca leta s sončnimi elektrarnami opremila še pet javnih objektov. Za koriščenje energije bodo dostopne vsem zainteresiranim uporabnikom.

Občina Ajdovščina je že objavila javni poziv za izkaz interesa za priklop na sončne elektrarne na javnih objektih. Na spletni strani občine je na voljo obrazec, ki ga zainteresirani izpolnijo in izkažejo interes za priključitev na sončno elektrarno. Javni poziv bo odprt do 15. septembra, prijava nanj je informativna, prednost pa bodo imeli občani Ajdovščine.

Sončna elektrarna na strehi tovarne v Kranju.

Sončna elektrarna na strehi tovarne v Kranju.

Žiga Živulović jr./Bobo

Odziv presegel pričakovanja

Doslej so ekipe na terenu že preverile stanje objektov, možnosti postavitve sončnih elektrarn in morebitne nadgradnje, da bodo objekti ustrezno pripravljeni na postavitev elektrarn. S sončnimi elektrarnami bodo opremili strehe na ajdovski Osnovni šoli Šturje, Zavodu za šport, vrtec Ob Hublju, ajdovski nogometni stadion in Osnovno šolo Otlica, je povedal strokovni sodelavec za investicije na ajdovski občini Tomaž Jakin.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Predvidena inštalirana moč je 870 kilovatov, kar naj bi zadostovalo za sto stanovanjskih enot. Gen-I bo na podlagi prijav pripravil informativne izračune, šele nato se bodo prijavljeni občani lahko odločili, ali bodo pristopili v skupnost ali ne.

"Dosedanji odziv oziroma informativne prijave so presegli vsa naša pričakovanja, vsa razpoložljiva mesta so skoraj že v celoti zasedena," je povedal Jakin. V obstoječo skupnost sončne elektrarne na šoli v Budanjah se je poleg šole vključilo sedem tamkajšnjih stanovanjskih hiš.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol