22. 4. 2022, 20:38

Soočenje na POP TV: Žaljenje in obrekovanje tudi v zadnjem spopadu med prvaki strank

Pop Tv

Po četrtkovem kaotičnem predvolilnem soočenju na Televiziji Slovenija, na katerem je še pred koncem oddaje iz studia odkorakala polovica predstavnikov strank, tokrat finalno soočenje vodilnih strank poteka na POP TV. Zataknilo se je že pri prvem vprašanju ...

Janez Janša je takoj na začetku krivdo za negativno komunikacijo v družbi naprtil medijem. Ostro je začel s prvim odgovorom voditeljici Petro Kerčmar, ko mu je ta postavila vprašanje: "Vprašanje o negativni komunikaciji in slabem dialogu morate najprej postaviti sebi. Poglejte vsebino, ki jo slovenskemu gledalstvu sporočate zadnji dve leti in bo vse jasno. Nič, kar je dobrega praktično ne pride na ekrane. Spodbuja se negativno razpoloženje, takrat ko bi morali stopiti skupaj, se išče razlike, namesto, da iščemo kar nas združuje," je dejal Janša.

POP TV

Robert Golob je dejal, da mora sovražni govor izginiti iz javnega prostora. Da so ljudje siti takšnih razprav ter da si želijo, da bi se v dialog vrnila kultura. "Tudi sam sem si zadal za cilj, da spremenimo kulturo dialoga v družbi. Danes mi je všeč, da je to prvo vprašanje s katerim začenjamo, saj je to naša prva obljuba ljudem," je dejal ter obljubil, da se bodo vedno zavzemali za kulturo dialoga. "Pred tem pa bomo poskrbeli, da se sovražni govor iz javnega prostora umakne in sankcionira. Ta sovražni govor mora izginiti. Če to pomeni, da bom sankcioniran tudi sam, če ga bom uporabljal, potem se s tem strinjam," je še dejal.

POP TV

Koordinator Levice Luka Mesec je Janšo obtožil, da je politik razdora že zadnjih 30 let. "Janša se mora ozreti po lastnem Twitterju, kdo v družbi širi razdor. Vi ste politik razdora že zadnjih 30 let. To ste v zadnjih dveh letih le še razširili. Prvo se moramo strinjati, da je vlada prva, ki se ne sme posluževati sovražnega govora," je kritičen Mesec. Janša se medtem z njim ni strinjal in je žogico podal nazaj Mescu: "Mesec ni navedel niti enega konkretnega primera, kjer bi kateri član SDS pozival k smrti, imenoval kakšno drugo stranko poganja stranka ali žalil s fašisti."

Matej Tonin pa je ves čas ugotavljal in opozarjal, da je treba je iskati skupne točke. "Če se bomo trudili iskati točke, ki nas razdružujejo, potem bo tako. Moramo pa iskati točke, ki nas povezujejo. Če pogledate zgodovino, boste ugotovili, da kadarkoli smo bi enotni in sodelovali, da smo dosegali dobre rezultate. Vsaj v NSi smo se trudili za dostojno komunikacijo in iskali skupne točke," je dejal predsednik NSi. 

POP TV

Predsednica SD Tanja Fajon je govorila predvsem o toksičnem ozračju v Sloveniji in da je vesela pogovora o dostojnosti komunikacije. "Od tega je odvisna naša prihodnost – kako si bo politika povrnila dostojnost in zaupanje. Ozračje v Sloveniji je toksično. Toksično je v politiki in širi se tudi v druge sfere," je jasna.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord