N. V. | 12. 8. 2023, 15:23

FOTO in VIDEO: Vau! Poglejte, kakšen helikopter so nam v pomoč pri poplavah poslali Španci (neverjetno, kako je zmogljiv)

Facebook/Ejército de Tierra/posnetek zaslona/fotomontaža

Med vsemi trenutno prisotnimi helikopterji v Sloveniji zagotovo pritegne največ pozornosti.

Španija je v odgovor na prošnjo Slovenije za pomoč po hudih poplavah, ki so prizadele dve tretjini države, zagotovila podporo s helikopterjem boeing CH-47f z imenom Chinook. Gre za ikono med helikopterji, med vsemi, ki so trenutno v Sloveniji, zagotovo pritegne največ pozornosti.

Posadka v helikopterju že dva dni pomaga pri prevozu tovora na opustošena območja. Vojaški helikopter Chinook lahko namreč dvigne več kot 12 ton tovora, kar je trikrat več od največjega helikopterja Slovenske vojske. Za primerjavo: Slovenska vojska ima helikopterja bell 412 in eurocopter AS532 "cougar". Prvi lahko dvigne 2,4 tone, drugi pa 4,1 tone tovora. Chinook bi lahko istočasno dvignil oba slovenska vojaška helikopterja.

Zaradi dvojnega rotorja je lahko tovor nameščen tudi zunaj točke težišča helikopterja. Ima nakladalno rampo in tri kavlje za zunanji tovor.

Helikopter je dolg dobrih 30 metrov, premer rotorja pa presega 18 metrov, poroča Siol. Masa praznega helikopterja je nekaj čez deset ton. Ne le, da je videti nekoliko posebno, zaradi dvojnega rotorja ima helikopter tudi svojevrsten značilen zvok. 

Ko so ga izdelali, je veljal za najhitrejši tovorni helikopter na svetu. S hitrostjo do 315 kilometrov na uro še danes spada med najhitrejše.