18. 11. 2023, 17:41 | Vir: STA

FOTO: Na območju Šentilja specialni enoti slovenske in avstrijske policije (to je razlog)

Generalna policijska uprava/fotomontaža

Vadijo odziv za primer, ko bi oboroženi osumljenci kaznivih dejanj skušali pobegniti iz Avstrije v Slovenijo in pri tem zajeli talce. Poglejte fotografije. 

Specialni enoti slovenske in avstrijske policije sta v četrtek na območju Šentilja izvedli skupno vajo, v kateri so vadili odziv za primer, ko bi oboroženi osumljenci kaznivih dejanj skušali pobegniti iz Avstrije v Slovenijo in pri tem zajeli talce. Kot je v petek objavila Generalna policijska uprava, sta Specialna enota slovenske policije in enota avstrijske policije EKO Cobra uspešno preizkusili in uskladili delovanje pri predaji varovane pošiljke na državni meji in terorističnem napadu na prevoz, taktiko varovanja vrednostne pošiljke in usklajeno delovanje obeh enot skupaj ter protiteroristično delovanje pri zabarikadiranju storilcev v objekt z zajetjem talcev.

Generalna policijska uprava

Ob tem so obnovili pravne podlage čezmejnega sodelovanja, preverili načine obveščanja, kontaktne podatke in obstoječe obrazce ter komunikacijski sistem NEOS, ki ga podpira mednarodno združenje specialnih enot Atlas. Tako so v realni situaciji preverili praktično izvedbo postopkov obeh policij.

Generalna policijska uprava

Scenarij vaje je predvideval oborožen rop denarne pošiljke velike vrednosti v Avstriji, ki jo varuje EKO Cobra. Po scenariju storilcem napada uspe pobegniti, EKO Cobra odkrije njihovo lokacijo in jim začne slediti že na ozemlju Avstrije.

Generalna policijska uprava

Pri begu se oboroženi nevarni osumljenci zatečejo v obcestni objekt na ozemlju Slovenije. Policisti EKO Cobra sledijo osumljencem in jim preprečijo beg, vendar se slednji zabarikadirajo v objekt in pri tem zajamejo talce. Sledijo obveščanje, sklic Specialne enote slovenske policije in nasilen vstop v objekt z uspešnim reševanjem talske situacije, so pojasnili.

Generalna policijska uprava
Generalna policijska uprava
Generalna policijska uprava
Generalna policijska uprava
Generalna policijska uprava

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol