D. D. | 10. 8. 2023, 14:33

V teh dneh porast spletnih goljufij: prevaranti izkoriščajo najbolj ranljive

Profimedia

Policija opozarja, četudi vas opeharijo za manjši znesek, zadevo prijavite!

Spletne goljufije so spet v porastu, trenutno pa narašča predvsem število investicijskih goljufij, sploh v povezavi s kriptovalutami. Pod pretvezo hitrega zaslužka so goljufi samo letos oškodovali že več kot 190 oseb, skupaj pa so jih oškodovali za 5,1 milijona evrov

Pod pretvezo hitrega zaslužka so goljufi samo letos oškodovali že več kot 190 oseb.

Pod pretvezo hitrega zaslužka so goljufi samo letos oškodovali že več kot 190 oseb.

Profimedia

Do dostopa pod pretvezo pomoči

Kljub opozorilom je še vedno veliko število ljudi, ki spletnim goljufijam nasedajo in v upanju na hitri zaslužek investirajo v različne spletne platforme. Nekateri obljubljajo celo 300-odstotni donos v enem tednu, mamljiva ponudba pa hitro spodnese tla pod nogami številnim žrtvam. 

Navadno posameznika o naložbi prepriča oglas na družbenih omrežjih, v katerem je ukradena identiteta medijsko izpostavljene osebe. Kliki na povezave v oglasu oškodovanca pripeljejo do spletnega obrazca za vpis podatkov, ker pa ga kmalu kontaktira "uslužbenec" lažnega ponudnika, se zdi, kot da je zadeva resnična. A žal ni tako. 

Običajno goljuf stranko prepriča (pod pretvezo pomoči), da mu na daljavo omogoči upravljanje njegovega osebnega računalnika in si tako pridobi popoln dostop in nadzor nad oškodovančevo spletno banko. 

Policija lahko ukrepa le s konkretnimi prijavami

Ker so družbena omrežja postala polna lažnih profilov, vsebine, oglasov, policisti opozarjajo, da je treba tovrstne goljufije prijavljati, četudi gre za manjše zneske. Na žalost goljufi najraje izkoriščajo krizne situacije, ko so ljudje najbolj ranljivi. Tako se je tudi v teh dneh, ko je Slovenijo doletela katastrofa velikih razsežnosti, pojavilo veliko spletnih goljufov, ki s pridom izkoriščajo trenutno stanje v državi. 

Oškodovani so najbolj ranljivi.

Oškodovani so najbolj ranljivi.

Profimedia

Na družbenih omrežjih se je namreč pojavilo veliko profilov, ki se pretvarjajo, da potrebujejo pomoč in na ta način oškodujejo tiste, ki jo zares potrebujejo. "V primerih lažnih profilov za zbiranje pomoči gre v večini primerov za elemente kaznivega dejanja goljufije po 211. členu Kazenskega zakonika," pojasnjujejo na Policiji in dodajajo, da se storilec kaznuje z zaporom do treh let, če pa gre za veliko premoženjsko škodo (več kot 50.000 evrov), pa z zaporom od enega do osmih let.

Ob tem na policiji poudarjajo, da je izjemno pomembno, da oškodovanci vse tovrstne goljufije prijavijo. Namreč le s konkretnimi prijavami oškodovanih oseb lahko policija primerno ukrepa. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol