K. Ž. | 17. 1. 2024, 15:22

Le streljaj od središča Ljubljane raste nov kompleks: le kaj bo v njem in kdaj bo končan? (FOTO)

Metropolitan

Gradnja Športnega centra Ilirija naj bi bila končana letos. 

Že nekaj časa lahko Ljubljančani in Ljubljančanke opazujejo, kako ob središču prestolnice raste nov ogromen kompleks – Športni center Ilirija. Kopališče Ilirija je bilo odprto spomladi 1929 in je takrat veljalo za eno najmodernejših v Evropi, zdaj pa bo dobilo močno potrebno preobleko.

Metropolitan

Prenova nekdanjega Kopališča Ilirija se je začela v letu 2022, dno bazena pa so zabetonirali meseca oktobra 2022. Na območju kopališča bo zdaj stal nov športni center, ki bo imel olimpijski bazen in trenažni bazen. Poleg tega bo v športnem centru tudi Muzej Stanka Bloudka, večja dvorana za rekreacijo, odbojko in košarko, manjša dvorana za gimnastiko, aerobiko in fitnes ter dvorana za borilne veščine. Z novogradnjo pa nameravajo na Mestni občini Ljubljana tudi slediti zahtevam varovanja kulturne dediščine in ohraniti pročelje sedanje stavbe. Z oživitvijo Lattermanovega drevoreda pa bodo na novo povezali park Tivoli z mestom.

Plavalni center Ilirija.

Plavalni center Ilirija.

MOL

Center Ilirija bo sestavljen iz štirih glavnih objektov – A, B, C in D, je zapisano na spletni strani MOL. Med objekti bo vstopna ploščad, na jugozahodnem delu pa bodo podzemni parkirni prostori ter nivojska ureditev športnega parka.

Metropolitan

Objekt A je obstoječi objekt, ki bo služil kot vstopna točka v oba športna objekta. Objekt B bo namenjen bazenom, ki bodo imeli tudi trening prostore ter tribune. Objekt C pa bo namenjen športnim dejavnostim in tehničnim prostorom za potrebe samega objekta. V objektu bodo tudi dvorane. Objekt D pa bo garaža, ki bo na zahodni strani športnega kompleksa pod zunanjimi športnimi igrišči.

"Moderen večnamenski plavalno športni center v prestolnici bo služil mestu, regiji in državi in bo s svojimi prostorskimi možnostmi omogočal vrhunske pogoje za kvaliteten trening vsem nivojem reprezentanc Slovenije in klubom iz območja mesta ter izvajanje domačih in mednarodnih tekmovanj in prireditev s področja vodnih športov," je še zapisano v opisu objekta.

Za gradnjo kompleksa je bilo izbrano podjetje Makro 5, investitor pa je Mestna občina Ljubljana. Projekt naj bi bil sicer končan letos.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol