R. K. | 3. 11. 2022, 11:10

Spoznajte gluho dostavljavko, ki delo opravlja v Sloveniji: govori kar sedem jezikov

Profimedia/Wolt/fotomontaža

Bila je prva kurirka, ki ne sliši, pri enem največjih dostavljalskih podjetij pri nas. Zaradi svoje situacije je na začetku v nekaterih restavracijah naletela tudi na težavo.

Dostava hrane je zadnja leta v Sloveniji doživela velik razcvet. Predvsem med epidemijo je namreč povpraševanje po dostavljavcih močno naraslo. Enemu največjih tovrstnih podjetij se je tako oktobra 2020 pridružila tudi Jelena, prva dostavljavka, ki je že od rojstva gluha.

Jelena je rojena v Estoniji in obvlada sedem jezikov, od tega so štirje znakovni. Do zdaj je opravila več kot 2.000 dostav in s kolesom prevozila skoraj 9.000 kilometrov. Službo je sprejela, ker si je želela opravljati delo, pri katerem bi lahko bila kar najbolj samostojna, rada pa ima tudi delo na terenu, je povedala za Woltov blog.

Njeno najljubše prevozno sredstvo za dostavljanje je kolo, uporabljala pa je tudi vespo. Kot je dejala, med vožnjo izredno uživa ob opazovanju dinamike v mestu. "Zdi se mi, da si s kolesom veliko hitrejši v prometu, fleksibilnejši. Če zgrešiš pot, lahko hitro obrneš in nadaljuješ vožnjo. Z avtom je to dosti bolj zamudno," je dejala.

Wolt

Naletela je tudi na težavo, a so jo rešili

Po njenih besedah je lažje, če imaš kondicijo. A čeprav je fizično dobro pripravljena, domov prihaja prijetno utrujena. Težava, ki jo je na začetku imela, ker ne sliši, je bila ta, da so včasih, ko je bila gneča, v restavracijah številko naročila povedali naglas in je niso zapisali. Ampak kasneje so to uredili, saj se je z osebjem lokala kmalu spoznala in so vedeli za njeno situacijo.

Jelena je zdaj vodja pisarne pri Wolt Slovenija, njena naloga je, da skrbi za dobro počutje. Zaposlene uči tudi znakovni jezik. Za podjetje Wolt zdaj dostavlja že šest gluhih dostavljavcev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol