27. 2. 2023, 21:40 | Vir: STA

Spremenila se bo cena bencina: koliko bomo plačevali po novem?

Borut Živulovič/Bobo/Profimedia/fotomontaža

Nov poseg v cene energentov v naslednjem 14-dnevnem obdobju prinaša spremembo tudi pri ceni kurilnega olja.

Za liter 95-oktanskega bencina bo treba od polnoči zunaj avtocestnega omrežja odšteti 1,359 evra, kar je 0,4 centa več kot v preteklih 14 dneh. Regulirana cena litra dizla bo medtem po vladnem posegu v trošarine v naslednjem dvotedenskem obdobju ostala nespremenjena pri 1,489 evra. Rahlo pocenilo se bo kurilno olje.

Cena litra kurilnega olja bo tako od polnoči 1,078 evra, kar je 0,5 centa manj kot v zadnjih dveh tednih, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Nove regulirane cene bodo veljale do vključno 13. marca. Cene pogonskih goriv na avtocestah in hitrih cestah se oblikujejo prosto.

Novi okvir reguliranih cen za prihodnje 14-dnevno obdobje sledi vladnemu posegu v trošarine. Ministrski zbor je tako na dopisni seji spremenil uredbo o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo.

Bor Slana/Bobo

Trošarino na plinsko olje za ogrevanje, torej za kurilno olje, je vlada zvišala z 0,116 evra na liter na 0,12190 evra na liter, trošarino za plinsko olje za pogon, torej dizel, pa je dvignila z 0,386 evra na liter na 0,40633 evra na liter, so sporočili z ministrstva za finance.

Za poln 50-litrski rezervoar okoli 5 evrov prihranka

Vlada v zadnjem obdobju ob pocenitvah na trgu naftnih derivatov znova posega v trošarine. Kot pravijo na finančnem ministrstvu, jih prilagaja tako, "da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javnofinančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun".

Poln 50-litrski rezervoar dizla bo po novem stal 74,45 evra. Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo ocenjujejo, da bi bilo treba, če cene ne bi bile regulirane in hkrati potrošniki oproščeni plačila okoljskih dajatev, ob upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov za liter dizla odšteti okoli 1,596 evra. Pri 50 litrih bi to pomenilo 79,8 evra, kar pomeni, da je prihranek za potrošnika 5,35 evra.

Milos Vujinovic/Bobo

Poln 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina bo medtem v naslednjih dveh tednih stal 67,95 evra. Brez regulacije in posega v dajatve bi po ocenah ministrstva liter tega goriva stal okoli 1,456 evra. Potrošnik bi za 50 litrov odštel 72,8 evra, kar pomeni, da je prihranek 4,85 evra.

Pri nakupu 1.000 litrov kurilnega olja prihranek 155 evrov

Pri naročeni količini 1000 litrov kurilnega olja bo medtem potrošnik po novem plačal 1078 evrov brez prevoza. Brez regulacije in posega v dajatve bi liter kurilnega olja stal okoli 1,233 evra. Potrošnik bi za nakup 1000 litrov plačal 1233 evrov, tako da je prihranek 155 evrov.

Maloprodajne cene naftnih derivatov se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Bor Slana/Bobo

Pri tem so marže trgovcev skladno z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov zunaj mreže avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina. Za kurilno olje so medtem omejene na 0,08 evra za liter.

Bo vlada sledila pozivom trgovcev?

Glede na osnutek načrta uravnavanja reguliranih cen za leti 2023 in 2024, objavljen med vladnimi gradivi v obravnavi, se sicer na področju oblikovanja prodajnih marž za pogonska goriva obetajo spremembe. Če bo vlada načrte potrdila, bi se te lahko enkrat letno usklajevale z inflacijo.

S tem bi vlada vsaj delno sledila pozivom trgovcev z naftnimi derivati. V Petrolu so npr. opozorili, da fiksno omejene marže pomenijo velik poseg v njihov zaslužek od prodaje naftnih derivatov, s tem pa se močno krni tudi njihova investicijska sposobnost, predvsem na področju naložb v zeleni prehod.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol