A. B. | 29. 3. 2023, 10:47 | Vir: STA

Sprva štirje odmerki, zdaj svetujejo, da se ne cepimo več: oglasila se je direktorica skupine za cepljenje

Profimedia

V Sloveniji so na voljo štirje odmerki cepiva proti covidu-19. Ampak niso več priporočljivi. 

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so v torek v prenovljenih priporočilih zapisali, da zdravim odraslim ne priporočajo več kot tri odmerke cepiva, saj dodatni odmerki zagotavljajo le malenkostno višjo zaščito. Kljub temu pa poudarjajo, da cepljenje z dodatnimi odmerki ne predstavlja dodatnih tveganj.

Vodja strokovne strateške skupine za cepljenje (SAGE) Hanna Nohynek je ob tem zagotovila, da so cepiva varna in učinkujejo proti razvoju hude bolezni in smrti.

Cepiva se v Sloveniji, tako kot preostalim državam članicam Evropske unije, dobavljajo na podlagi pogodbe Evropske komisije s proizvajalci cepiv proti covidu-19. Z njimi je sklenila pogodbe v vrednosti več kot sto milijonov odmerkov cepiv, dobavljajo pa se na podlagi števila prebivalcev posamezne države, smo poročali. 

Je cepljenje še aktualno? 

Strokovnjaki vsem še naprej priporočajo cepljenje z dvema osnovnima odmerkoma in dodatnim odmerkom, najbolj ogroženim delom prebivalstva pa predlagajo cepljenje z dodatnimi odmerki, in sicer od šest do 12 mesecev po prejemu zadnjega odmerka cepiva, je WHO zapisal v izjavi za javnost, objavljeni na spletni strani organizacije.

Fotografija je simbolična

Fotografija je simbolična

Profimedia

Priporočila SAGE delijo prebivalstvo na tri prioritetne skupine za cepljenje glede na njihovo tveganje za razvoj hude bolezni in smrti zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Najnižjo prioriteto imajo otroci in zdravi mladostniki, v skupino s srednjo prioriteto spadajo zdravi odrasli, v skupino z najvišjo prioriteto pa starostniki, osebe s pridruženimi zdravstvenimi stanji, nosečnice in zdravstveni delavci.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.