STA/P.M. | 1. 7. 2023, 15:30

Srečanje Pahor-Kosor: vežejo ju številni pomembni dogodki in eden najdaljših političnih objemov, sta ga ponovila?

Twitter/Borut Pahor

Naša južna soseda praznuje deseto obletnico članstva v EU, nekdanja hrvaška premierka in nekdanji slovenski predsednik in premier sta obujala spomine in zasluge.

Borut Pahor in Jadranka Kosor sta se srečala na hrvaški strani mostu na mejnem prehodu Metlika-Jurovski Brod. Pahor je v govoru spomnil, da je o vstopu Hrvaške v EU pravzaprav odločil slovenski narod, ki je na referendumu s potrebno večino po 18 letih sporov med državama odločil v prid hrvaškega vstopa v unijo.

Pahor o poteku dogodkov

Poudaril je, da je Slovenija z deblokado hrvaškega vstopa v EU izbrala pot prijateljstva. Slovenci so namreč na referendumu leta 2010 podprli arbitražni sporazum o meji s Hrvaško, ki sta ga pol leta prej sklenila Pahor kot slovenski premier in Kosorjeva. V njem sta se dogovorila, da odprto mejno vprašanje preneseta pred arbitražno sodišče.

Slovenija je po sklenitvi sporazuma odpravila blokado pogajanj Hrvaške z EU in kasneje tudi ratificirala hrvaško pristopno pogodbo z unijo. Hrvaška je lahko postala 28. članica EU, ker so Slovenci, "v situaciji, ki zaradi finančne in gospodarske krize ni bila lahka, zmogli toliko modrosti, da so videli v prihodnost", je še dejal.

Glede arbitražne razsodbe o poteku državne meje med Slovenijo in Hrvaško, ki je hrvaška stran ne priznava, je Pahor dejal, "se bodo slej ali prej našli razumni ljudje, ki bodo menili, da pri tem ni druge alternative".

Medsebojno zaupanje

Kosorjeva se je strinjala s Pahorjem, da so bili časi težki in da sta meddržavne spore uspela rešiti tudi po zaslugi njunega "medsebojnega in iskrenega prijateljstva". Najpomembnejši dosežek njunega sodelovanja pa je bil v tem, da sta si obe strani začeli zaupati, je poudarila.

Pahor je na Instagramu delil fotografijo njunega objema tudi ob tej priložnost, a ob njej ni navedel, kako dolg je bil ta. "Bilo mi je v čast, da so danes na slovesnosti v Jurovskem Brodu ob hrvaški zaigrali tudi slovensko himno," je med drugim zapisal.

Srečanje v Jurovskem Brodu je ob desetletnici hrvaškega vstopa v EU pripravilo društvo Anno '93 z Dunaja, ki združuje na Dunaju živeče Hrvate.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol