Uredništvo | 15. 1. 2024, 10:01

Kako urediti etažno lastnino, če niste 100 % lastnik nepremičnine?

Bobo

Etažno lastnino oziroma solastnino je mogoče razdeliti s soglasjem ali s predlogom za razdelitev solastnine. 

Pri denarju se vse konča, pravi stari pregovor. Posredno bi lahko dejali, da to velja tudi za nepremičnine. Skupna lastnina v obliki nepremičnin je prepogosto vir nesoglasij med partnerji in sorodniki. In s tovrstno dilemo se sooča tudi Slovenka, ki se je te dni v zvezi z urejanjem etažne lastnine obrnila na pravnega svetovalca portala Siol.

"V lasti imam 2/3 stanovanjskega objekta. Rada bi uredila etažno lastnino, o čemer ne prepričam svaka, ki je lastnik 1/3 objekta. Kaj lahko storim?" je zapisala.

Po besedah pravnika lahko etažno lastnino oziroma solastnino razdelimo s soglasjem ali s predlogom za razdelitev solastnine.

Sporazumna razdelitev solastnine je enostavnejša in tudi cenejša: če se odločimo za to, je treba skleniti pogodbo o razdelitvi solastnine, v kateri se podrobno opredelijo deleži obeh solastnikov. Pogodbo overimo pri notarju, ki uredi tudi zemljiškoknjižni vpis.

Mogoče je tudi, da še pred tem najamete geodeta, ki naredi ustrezen elaborat za vpis stavbe v kataster stavb. Elaborat se priloži k pogodbi in tudi vpiše v kataster stavb, ki ga vodi geodetska uprava (Gurs). Če pa želimo evidentirati stavbo z več deli in je bila ta zgrajena po letu 2003, je treba geodetskemu elaboratu predložiti kopijo gradbenega dovoljenja, v nasprotnem primeru elaborata ni možno vložiti na Gurs.

Morda vas zanima tudi:

Ta pogodba je bistveno preprostejša in cenejša od postopka na sodišču, kar je druga možnost za ureditev etažne lastnine. Za to možnost se običajno odločimo, če soglasja ni ali če je kdo od udeležencev pasiven, kar se dogaja tudi v omenjenem primeru.

Tako lahko etažni lastnik, ki želi urediti pravno stanje nepremičnine, na pristojno nepravdno sodišče vloži predlog za razdelitev solastnine in določitev pripadajočega zemljišča. Tudi v sodnem postopku je treba narediti elaborat, ki bo podlaga za odločanje nepravdnega sodišča.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije