Uredništvo | 22. 2. 2024, 08:00

Koliko bi morali odšteti za meščansko hišo v središču Ljubljane? Številka vam bo vzela sapo

Srdjan Zivulovic/BOBO

V hiši sta dva prostora za gostinsko dejavnost, trgovinica in osem stanovanj.

Imate odveč nekaj milijonov in bi jih radi vložili v nepremičnine? Glede na cene nadstandardnih novogradenj v Ljubljani si lahko za malo več kot 4 milijone evrov na primer privoščite penthouse v trenutno najbolj luksuznem ljubljanskem nepremičninskem kompleksu Palais Schellenburg.

Lahko pa ste malo bolj iznajdljivi. V centru Ljubljane se namreč po poročanju Forbesa prodaja stara meščanska hiša, ki stane kar milijon manj: za navadnega smrtnika še vedno vrtoglavih 3.350.000 evrov.

Gallusovo nabrežje v stari Ljubljani.

Gallusovo nabrežje v stari Ljubljani.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Toda za ta denar dobite 1.213 kvadratnih metrov veliko nepremičnino, ki se nahaja na Gallusovem nabrežju in na eni strani gleda na slikovito staro mestno jedro, na drugi pa na Ljubljanico.

Kaj vse je v hiši?

V pritličju hiše, ki je bila zgrajena leta 1876 in obnovljena 2011, sta na eni strani dva gostinska lokala s pogledom na Gallusovo nabrežje (v enem od gostinskih prostorov je dolgo časa deloval priljubljeni lokal Tozd, ki ima zdaj prostore na Cankarjevi cesti), na drugi pa trgovinica s pogledom na Stari trg.

Po navedbah ljubljanskega podjetja GRE, ki posreduje pri prodaji hiše, opredelitev namenske rabe stavbe na tem mestu omogoča ukvarjanje z gostinstvom, hotel ali poslovne prostore, piše Forbes.

Morda vas zanima tudi:

Poleg tega nepremičnina obsega še osem stanovanj v skupni izmeri skoraj 750 kvadratnih metrov. Večino je treba celovito prenoviti, tri pa so trenutno še zasedena z najemniki. Vsa stanovanja sodijo v kategorijo profitnih stanovanj, kjer imajo najemniki 90-dnevni odpovedni rok.

Zemljiškoknjižno stanje je urejeno in brez hipoteke, je pa na prodaj le 85 odstotkov stavbe, kajti manjši del pripada drugim lastnikom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol