R.S. | 15. 12. 2022, 21:53

Slovenska akcija, ki je na BBC postala novica dneva

Facebook/Matija Kovač

Pokojnim junakom se je poklonil tudi novoizvoljeni celjski župan, Matija Kovač. 

Šest terenskih aktivistov OF je v noči na 15. december 1944 v nemških uniformah vdrlo v zloglasni zapor Stari pisker v Celju in osvobodilo 127 zapornikov. Ivo Grobelnik, Riko Preisinger, Dominik Lebič, Jože Gaber, Jože Zelinka in Martin Klančišar so postali junaki. Akcija je trajala 45 minut in med njo ni bil izstreljen niti en sam strel. Oborožena grožnja je pomirila paznike, večinoma Avstrijce.

Dan kasneje je o junaškem dejanju slovenskega partizanskega odporniškega gibanja poročal Radio London (BBC).

Ivana Grobelnika, ki je umrl junija letos, je takratni predsednik republike dr. Janez Drnovšek leta 2004 odlikoval s Častnim znakom svobode Republike Slovenije, z utemeljitvijo: "za pogumno dejanje s soborci pri osvoboditvi zaprtih iz Starega piskra".

Junakom se je poklonil tudi župan Celja

Matija Kovač, novoizvoljeni župan Celja, je 78. obletnico obeležil na družbenih omrežjih: "Kakšen je svet, v katerem želimo živeti? Ivo Grobelnik in ostali osvoboditelji Starega piskra so znali odgovoriti na to vprašanje. Vedeli so, da lahko svet spreminjamo le tako, da začnemo pri sebi in da moramo, ne glede na vse, o prihodnosti razmišljati velikopotezno. Srčno si želim, da znamo na to vprašanje odgovoriti tudi mi, danes, tukaj in zdaj. Tudi zaradi tega, ker nam je nekdaj in nekoč nekdo povedal zgodbo. Glede na to, da šesterice herojev ni več med nami, da bi lahko pripovedovali zgodbo o tisti noči, o motivih, vzgibih, pogumu, časti, ljubezni in prijateljstvu, je še toliko bolj pomembno, da zgodbo nadaljujemo mi."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol