16. 3. 2023, 22:43 | Vir: STA

Starši bodo za vrtce plačevali še več: cene bodo višje celo do 80 evrov

Profimedia

Po besedah pristojnih naj bi bilo zvišanje nižje od rasti življenjskih stroškov od zadnjega povišanja cen v letu 2019.

Koprski mestni svet je sklenil povišati cene storitev v otroških vrtcih za 21 odstotkov. Nove cene so enake kot v občinah Izola in Piran. 

Znesek na položnicah staršev otrok iz prve starostne skupine se bo v povprečju zvišal za 42 evrov. Za tiste z najnižjimi dohodki se ne bo spremenilo nič, najpremožnejši pa bodo morali prispevati 104 evre več. V drugi starostni skupini bodo izdatki staršev višji za povprečno 30 evrov, največ pa za 80 evrov.

Profimedia

Prispevek staršev je odvisen od dohodkov 

Ekonomske cene programov za različne starostne skupine otrok se namreč po novih izračunih gibljejo med 460 in 599 evrov. Večji del krije občina iz proračuna, prispevek staršev je odvisen od dohodkov. Socialno najšibkejši ne prispevajo ničesar, tisti iz drugega dohodkovnega razreda 10 odstotkov, tisti iz najvišjega 77 odstotkov.

Profimedia

Za podražitev je glasovalo 18 mestnih svetnikov, proti 11. Med tistimi, ki so sklep podprli, se jih je več zavzelo za samodejno letno usklajevanje z inflacijo. V stranki Koper je naš in v Levici bi breme preložili na proračun. "Neprimerno lažje občina požre teh 600.000 evrov, kot družine," je dejal Boris Popovič.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord