10. 6. 2022, 14:14

Starši zgroženi! Vse več otrok zastrupljenih iz neznanih razlogov

Profimedia

Pred dnevi smo poročali o tem, da je v Marezingah čez noč zbolelo več kot 50 osnovnošolcev, tokrat jih je kar 26 zbolelo na taboru v Ankaranu. Kaj se dogaja?

V osnovni šoli Ivana Babiča - Jagra Marezige so tekom tedna poročali o množični zastrupitvi otrok, pri čemer je ravnateljica pojasnila, da vzroke še preiskujejo. Starši otrok so bili popolnoma prestrašeni, možne vzroke pa so pripisovali gradbišču v bližini šole, ki bi lahko onesnaževalo sicer pitno vodoo. 

"V šoli razsaja nekaj, pol šole menda bruha. Ali je kakšna viroza ali zastrupitev. Glede na to, da se je to zgodilo čez noč vsem, zna bit to drugo," je v skupino na aplikaciji, ki jih imajo starši osnove šole zapisala ena od mam, poročajo na 24ur. 

Osnovna šola Marezige.

Osnovna šola Marezige.

Le z drugimi smo/posnetek zaslona

Zastrupitve zdaj tudi na taboru v Ankaranu 

93 učencev Osnovne šole Primoža Trubarja v Laškem se je udeležilo poletnega tabora v Ankaranu, ki so ga nestrpno pričakovali že dve leti.

A kar 26 od njih je imelo že po nekaj urah v primorskem mestu prebavne težave. 

Otroci so se namreč zastrupili, vodstvo pa je moralo na pomoč poklicati tudi zdravnika. "Zdravnik je po pričevanju otrok pregledal le tiste, ki so imeli drisko in bruhali. Otroci, ki so imeli samo drisko, niso bili pregledani," poročajo starši za 24ur.

Profimedia

Tri otroke so celo odpeljali v bolnišnico. Ponje so prišli starši in jih odpeljali domov. 

"Da ne govorimo o tem, da so otroci bruhali po dvorišču in da so zaradi zasedenosti stranišč potrebo opravljali zunaj v grmovju," so zgroženi starši. 

Kako je dogodke pojasnil ravnatelj šole? 

Kot je pojasnil ravnatelj laške šole Marko Sajko, so bili starši o dogajanju obveščeni že v torek zjutraj, obvestili so tudi pristojne institucije. 

Starše najbolj jezi dejstvo, da še vedno ne vedo, kako so se njihovi otroci sploh zastrupili. Kot pravi ravnatelj, analize vzorcev še niso prejeli. 

Kot je pojasnil, so tabor zaradi dehidracije in potrebe po infuziji zapustili trije otroci: "Zelo mi je žal za tri učence, ki so morali zapustiti šolo v naravi. Upam pa, da lahko ostali učenci nadaljujejo s šolo v naravi čim bolj mirno," je zapisal. 

Odzvali so se tudi iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje

"Zbolelo (bruhanje in pri nekaterih je bila prisotna tudi diareja) je 26 otrok, od tega so bili trije hospitalizirani, ostali otroci so se naslednje jutro počutili dobro in nadaljevali s programom aktivnosti," so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Profimedia

 

Po njihovih informacijah so dvema hospitaliziranima otrokoma odvzeli vzorec blata, pri čemer je bila v enem primeru izolirana E.COLI enteropatogena. "Vendar zaenkrat ne moremo potrditi, da je to povzročitelj izbruha," poudarjajo.

Starši zgroženi nad dejanji pristojnih 

Nekateri starši so poudarili, da je skušalo vodstvo dogodke prikriti. Otrokom naj bi odvzeli tudi telefone. Kot pojasnjuje ravnatelj, so bili starši o protokolu tega, da učenci pri sebi nimajo mobilnih telefonov, obveščeni, po zastrupitvi so ocenili, da je zaradi preprečevanja nastanka panike bolje, če starše obvestijo prek uradnega kanala. 

"Tudi s starši bi morali komunicirati na bolj primeren način in ne na način, kjer pravijo, da lahko, če nam kaj ni prav, otroke pridemo iskati," kljub temu opozarjajo starši.

Profimedia

Svarijo pred napačnimi interpretacijami dogodkov 

"Zadnje kar potrebujemo so razna namigovanja na gostince, salmonelo in legionelo. Popolnoma neumestna ugibanja, dokler ne bo znanih dejstev," poudarja ravnatelj. 

V skladu s protokolom so bili odvzeti vzorci, zdravstveni inšpektorat pa trenutno še izvaja analize kuhinje v nastanitvi. Ker nepravilnosti v restavraciji ni bilo ugotovljenih, kuhinja nadaljuje z obratovanjem.

Kot so pojasnili na inšpektoratu, so preiskave odvzetih vzorcev hrane in brisov površin na snažnost še v teku.

"Vsa namigovanja o tem, kako bi bilo potrebno zamenjati restavracijo, so neprimerna, saj za to trenutno ni nobene podlage. Je bilo pa v isti restavraciji v ponedeljek razdeljenih 500 obrokov (več kot 200 učencev, skoraj 300 ostalih gostov). Ta trenutek so tam še štiri šole. Težave pa so se pojavile samo pri naših učencih," je še pojasnil ravnatelj. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord