Uredništvo | 14. 1. 2024, 22:01

O padcu podpore vladi: 'Velika pričakovanja rodijo veliko nezadovoljstvo"

Srdjan Živulovič/Bobo

V oddaji 24UR Fokus so ugotavljali, kje tičijo razlogi, da se je podpora javnosti Gibanju Svoboda samo v letu in pol prepolovila.

Kot je za 24UR Fokus pojasnila direktorica Mediane Janja Božič Marolt, se je padec podpore vladi ob zadnjem merjenju javnega mnenja, decembra lani, po treh mesecih sicer ustavilo. Vendar pa "je ta še vedno glede na uspeh Gibanja Svobode, ki so ga dosegli na zadnjih parlamentarnih volitvah, nizka, prenizka."

Obljube delajo dolg

Božič Maroltova je dodala, da so bile številne obljube vlade javno bile dane, a se niso uresničile. Zato je po njenem mnenju tudi toliko večje razočaranje ljudi. "Od uspešnega menedžerja so ljudje so pričakovali več, predvsem pa, da se bo spoprijel s problemi na učinkovit način," je dejala druga sogovornica, nekdanja predsednica LDS in notranja ministrica v Pahorjevi vladi Katarina Kresal.

Bobo

Po mnenju Kresalove je bila točka preloma spor Roberta Goloba z nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar. "Česa takega ljudje pri tej vladi niso pričakovali, sploh pa, da bo delovala na tak način, takrat so se začeli tudi spraševati, kaj bo z obljubljenimi reformami, sledili so ministrski odstopi, zaletave izjave, notranji spori itd."

Tatjana Bobnar

Tatjana Bobnar

Žiga Živulović jr./BOBO

Temu je pritrdila tudi Janja Božič Marolt: "Celo otroci pišejo Božičku in dedku Mrazu in pričakujejo, da se njihove želje uresničijo. Tukaj so bile pa javno dane obljube, ki so se spreminjale, ne samo v letu dni, ampak včasih v enem samem dnevu. Ker se niso uresničile, je jasno, da je razočaranje toliko večje."

"Vlada ima slab PR"

Da bo potrebna sprememba v komunikaciji sta se strinjala Kresalova in nekdanji vidni član SDS in nekdanji evropski poslanec Miha Brejc. Ta je dejal, da ima vlada zelo slabo službo za stike in komunikacijo z javnostjo. V tem, da je podpora vladi za več kot 18 odstotnih točk padla v dobrem letu in pol, sam ne vidi nič nenavadnega, kot pravi, imajo nizko podporo številne vlade po svetu. "Če vzamete reforme, nobene reforme ne moreš narediti v enem letu. Ni važno, kje, je ne moreš. In tudi prejšnje vlade niso bile ravno uspešne v reformah."

Robert Golob in njegova PR-ovka Vesna Vuković.

Robert Golob in njegova PR-ovka Vesna Vuković.

Borut Živulović/Bobo

O zdravstvu, ki se lomi

Kljub obljubljeni reformi zdravstva, se to seseda in Golobova vlada si za svoja (ne)početja v zdravstvu zasluži ostro kritiko. Predstojnik Kliničnega oddelka za travmatologijo v naši največji bolnišnici dr. Matej Cimerman je bil v svoji izjavi zelo oster in neposreden: "To je sramota od sramote! Noben slovenski pacient si ne zasluži take bolnišnice, kot jo imamo mi."

Dr. Matej Cimerman

Dr. Matej Cimerman

Žiga Živulovič jr./Bobo

Ob tem je tudi dejal: "Globoko me prizadene, kako raste zapor. Urgenco smo začeli obnavljati pred letom 2000, takrat so nam obljubili, da bo hitro končana, pa še do danes ni bila. Zapor pa raste kot goba po dežju. Realnost je drugačna od besed, nič ni bilo narejenega, stanje je v zdravstvu zelo slabo. Kakovost medicine bo padla, lahko rečem, da že v naslednjem letu," je bila njegova zelo pesimistična napoved.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol