Uredništvo | 9. 10. 2023, 18:00

Ste že slišali Melanio Trump govoriti slovensko? Zdaj jo lahko!

Profimedia

Za eno najbolj znanih Slovenk na svetu pravijo, da od selitve v ZDA ne želi več (vsaj javno) govoriti v svojem maternem jeziku.

V 90. letih prejšnjega stoletja ji je uspelo skoraj neverjetno. Iz majhnega slovenskega kraja Sevnice, kjer je odraščala, se je Melania Trump (takrat še Knavs), preselila v svetovno modno prestolnico Milano in začela delati kot manekenka. Od tu je sledila pot v Pariz in kasneje čez lužo v New York, kjer je začela uresničevati svoje ameriške sanje. 

Ni ji bilo lahko

Ameriška novinarka Mary Jordan, dopisnica Washington Posta in avtorica knjige o Melaniji z naslovom "The Art of Her Deal" (Umetnost njenega posla, op.a.), je kar štiri leta raziskovala njeno življenje. "Bila je priseljenka, ki je zelo trdo delala. Dnevno je šla na devet avdicij in bila devetkrat zavrnjena, ker je bila prestara za manekenski poklic. Ampak ljudje so opazili njeno zagnanost. Imela je notranjo moč, prepričana je bila, da ji bo uspelo," je o Slovenki, ki se je v kapitalistično Ameriko priselila iz socialistične države, v dokumentarnem filmu, ki ga je nedavno predvajala RTV Slovenija, povedala znana novinarka.

RTV Slovenija/posnetek zaslona

Prav v arhivskem posnetku omenjenega dokumentarca Melanio tudi slišimo govoriti v slovenskem jeziku, kar bo mnoge gotovo navdušilo. Sploh, če bodo nekdanjo prvo damo ZDA prvič slišali govoriti v njenem maternem jeziku. Melania v nekem intervjuju na slovenski televiziji iz leta 2000 — ko je sicer že živela v Ameriki, a se je zaradi obnavljanja vizuma vse do leta 2001, ko je dobila dovoljenje za stalno prebivanje, redno vračala v Slovenijo — na vprašanja novinarke odgovarja v slovenščini.

RTV Slovenija/posnetek zaslona

"Kakšna mora biti sodobna manekenka, da je zvezda," jo vpraša novinarka. Na kar Melanija v zelo mehkem tonu v slovenskem jeziku odgovori: "Mislim, da je zelo pomembna skladnost telesa in obraza, lepota in osebnost od znotraj, da je na trdih tleh." 

Prisluhnite!

"Še nikoli nismo imeli take prve dame"

"Odpravila sem se raziskat njeno pot do uspeha in obiskala kraje, kjer je živela: od Slovenije, do Milana, Pariza, Palm Beacha, New Yorka in Washingtona," je dejala Jordanova in dodala, da nobena druga ameriška prva dama ni imela tako pestre in neverjetne življenjske zgodbe kot Melania.

RTV Slovenija/posnetek zaslona

Ob tem je povedala, da mama Melanie Trump, Amalija Knavs, ne govori dobro angleško, kar nam da na nek način vedeti, da se Melania z njo najverjetneje pogovarja v slovenščini. "Tesno sta povezani, mama ji je vedno v oporo. Veliko ji pomaga pri Barronu, ki ima tudi slovenski potni list in govori slovensko. Ko je bil majhen, mu je pela slovenske pesmi," je bilo še slišati. 

Si pozabila, da si Slovenka?

Melania in Donald sta se poročila leta 2005 v Mar-a-Lagu. Barrona je rodila leto kasneje, leta 2016 pa je postala prva dama ZDA.

Profimedia

Nekdanji fant Melanie Trump, Slovenec Jure Zorčič, je v nekem intervjuju razkril, kako se je nekoč med obiskom v New Yorku z Melanio dobil na pijači in bil presenečen, da se je z njim pogovarjala v angleščini. "Vprašal sem jo: Si pozabila, da si Slovenka?" se je srečanja spominjal njen bivši.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord