P.M. | 5. 1. 2024, 07:00

Najpomembnejši izum sodobne civilizacije so našli v Sloveniji

Mestni muzej Ljubljana

Novica o velikem odkritju je pri nas in po svetu odjeknila konec februarja leta 2002.

Leta 2002 so arheologi na območju koliščarskega naselja Stare gmajne pri Verdu (Vrhnika) povsem po naključju v blatu odkrili poškodovan kos lesa, za katerega se je pozneje izkazalo, da gre za ostanke najstarejšega lesenega kolesa z osjo na svetu. 5200 let stara najdba priča o izjemnem tehnološkem napredku, ki ga je moral pokazati vrhunski prazgodovinski kolar.

Dokumentacija MGML

Neprecenljiv artefakt

Kljub navidezni preprostosti je najdba osvetlila življenje in tudi razvitost ene najzgodnejših evropskih civilizacij, ki je bila prisotna na ozemlju današnje Slovenije. Kolo je bilo del dvokolesnega voza in izdelano iz polnega lesa s polmerom 70 centimetrov in debelostjo 5 cm. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mestni muzej Ljubljana (@mestnimuzejljubljana)

Najstarejše leseno kolo na svetu hranijo v Mestnem muzeju Ljubljana.

Imelo je tudi posnemovalce

Izum kolesa je eden od temeljev sodobne civilizacije in kulture, saj je prav kolo spodbudilo napredek in ustvarjalnost. Vozove z lesenimi kolesi, ki zelo spominjajo na najdbo z Ljubljanskega barja, so še pred 100 leti uporabljali na Sardiniji, je pred kratkim opozoril arheolog Andrej Preložnik z Inštituta za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem. O tem je zapisal: "Vozove z masivnimi kolesi, včasih ojačane z železjem, a načeloma vedno enoosne, so še pred sto leti uporabljali na Sardiniji. Zelo spominjajo na makete in replike, ki so nastale na osnovi najdbe z Ljubljanskega barja. Zanimivo je, da je bil zgornji del snemljiv, kar ustreza ostankom z Barja." 

Slovensko arheološko dragocenost so v svoje poglavje "Zgodovina" uvrstili tudi pri Guinnessovi knjigi rekordov 2024.

Slovensko arheološko dragocenost so v svoje poglavje "Zgodovina" uvrstili tudi pri Guinnessovi knjigi rekordov 2024.

Andrej Peunik /MGML

Ravno ta podobnost potrjuje vrhunsko zasnovo barjanskega prazgodovinskega kolesa in kaže na to, da so se zelo podobni tipi koles izdelovali in uporabljali še tisočletja pozneje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord