Uredništvo | 4. 12. 2023, 07:00

Lahko smo ponosni: v slovenskem muzeju se skriva dragocenost svetovnega pomena

Profimedia

Pred kratkim je bil najdeni predmet uvrščen tudi v zelo pomembno poglavje Guinnessove knjige rekordov.

Izkopavanja v jami Divje babe na Cerkljanskem so bila leta 1995 za arheologe prelomna, saj so naleteli na poseben koščen predmet - preluknjano stegnenico mladega jamskega medveda, za katero so že od samega začetka domnevali, da gre za najstarejše glasbilo na svetu, staro okrog 60.000 let. To odkritje potrjuje, da je bil neandertalec, tako kot mi, popolnoma razvito duhovno bitje, zmožno prefinjenega umetniškega ustvarjanja, kot je glasba.

Odkritje je razburkalo strokovno javnost

Sprožilo se je vprašanje, ali so luknjice na kosti le posledica ugriza zveri ali gre za delo človeških rok? Glasbeni eksperimenti in izsledki arheoloških raziskav so kasneje potrdili domnevo, da gre za pravo glasbilo. Stroka je bila namreč enotna, da velikost lukenj, njihovo število in razporeditev na kosti niso naključni. Luknje je izdelal človek z namenom zvočnega izražanja in čeprav je nedotaknjen le delček, je instrument še vedno edinstven dokaz o tem, kako so naši davni predniki nekoč ustvarjali glasbo.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Narodni muzej Slovenije (@narodnimuzejslovenije)

"Piščalka iz Divjih bab je edina odkrita piščal na svetu, ki jo je izdelal neandertalec. Od drugih podobnih piščali, ki so delo anatomsko modernega človeka, je starejša okrog 20.000 let," je zapisano na spletni strani Narodnega muzeja Slovenije, kjer je ta tudi na ogled na stalni razstavi Zgodbe s stičišča svetov.

Instagram/Narodni muzej

V poglavju "Zgodovina" knjige rekordov

Slovensko arheološko dragocenost so v svoje poglavje "Zgodovina" uvrstili tudi pri Guinnessovi knjigi rekordov 2024 (v omenjeno poglavje je vključeno tudi najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, znamenita barjanska najdba, ki se nahaja v ljubljanskem Mestnem muzeju).

Na tako glasbilo, seveda rekonstruirano, bi lahko glasbeniki zaigrali marsikatero skladbo klasičnih mojstrov. Da bi prikazali, kako zveni 60.000 let stara neandertalčeva piščal, so v Narodnem muzeju Slovenije izdelali glineno repliko piščali. Spodaj lahko prisluhnete, kako so slišati zvoki, ki prihajajo iz nje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Narodni muzej Slovenije (@narodnimuzejslovenije)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord