2. 7. 2022, 21:41 | Vir: STA

Ste vedeli, da za urejene planinske poti po Sloveniji skrbijo prostovoljci?

Zavarovalnica Triglav

Lani so slovenski markacisti obnovi in vzdrževanju planinskih poti namenili kar 35.316 prostovoljnih ur dela. Koliko delovnih akcij načrtujejo za letos?

Dvesto markacistov iz celotne Slovenije se je zbralo na dnevu slovenskih markacistov in obnovilo poti od Gorjancev do Kočevskega roga. Delo markacistov so predstavili tudi na novinarski konferenci. Prav tako so razglasili zmagovalko izbora Naj planinska pot 2022. Ta naziv je pripadel zelo zahtevni Hanzovi poti, ki vodi na Prisojnik.

Zavarovalnica Triglav

Letos predvidenih 16 markacističnih akcij na zahtevnih poteh

Planinska zveza Slovenije (PZS) in Zavarovalnica Triglav sta novinarsko konferenco ob 100. obletnici Knafelčeve markacije in ob 9. dnevu slovenskih markacistov pripravila v Planinskem domu pri Gospodični na Gorjancih.

Kot so po dogodku v sporočilu za javnost zapisali v omenjeni zavarovalnici, vsako društvo ureja poti na svojem območju, za zahtevne planinske poti pa skrbi tehnična skupina komisije za planinske poti PZS. Letos je predvidenih najmanj 16 akcij na zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poteh, ki naj bi trajale približno 47 dni, na njih pa naj bi sodelovalo 45 markacistov, nekateri tudi večkrat. Za obnovo kovinskih varoval, popravila poškodb planinskih poti in sanacije erozije bodo porabili 3500 ur.

Zavarovalnica Triglav

Markacisti lani opravili kar 35.316 ur prostovoljnega dela

V letošnjem letu je bila izvedena že tehnična akcija Na Jelenk čez Kendove robe in na Zvoh preko grebena Jež. Tehnična skupina bo obnovila tudi Tominškovo pot do gozdne meje, pot s sedla Planja na Mlinarico, pot od Kranjske planine do Kajzljeve škrbine skozi Zadnje oko, pot od Srednje Ponce proti Visoki Ponci, Pot Silva Korena na Krn, pot čez Rž in Kot ter zahtevno pot od Pišnice čez Kačji graben na Špik.

Po navedbah načelnika komisije za planinske poti Uroša Zagoričnika je pod okriljem PZS registriranih 884 markacistov in inštruktorjev markacistov. Ti pa so skupaj s številnimi drugimi prostovoljci, ki jim pomagajo, v lanskem letu obnovi in vzdrževanju planinskih poti namenili 35.316 prostovoljnih ur dela. Tehnična skupina komisije za planinske poti PZS, ki skrbi za zahtevne in zelo zahtevne planinske poti v visokogorju, je dodala še 1540 prostovoljnih ur.

Zavarovalnica Triglav

Na zmagovalno Hanzovo pot le izkušeni planinci

Zagoričnik je ob tem opozoril, da je povprečna starost markacistov 53 let in v komisiji si želijo, da bi se jim pridružilo še več prostovoljcev, predvsem mlajših, so v sporočilu zapisali v Zavarovalnici Triglav.

Ta je v sodelovanju s PZS razglasila tudi zmagovalko izbora Naj planinska pot 2022. Naziv je pripadel Hanzovi poti, ki se od izhodišča pri Koči na Gozdu do Prisojnika dvigne za okoli 1300 metrov in je ena najdaljših zavarovanih poti v Julijskih Alpah. Gre za traso, ki jo uporabljajo le dobro izkušeni planinci. Njen strm vzpon, ki ponuja izjemne poglede na slap, je zavarovan z jeklenicami in klini, pot pa preči tudi snežišče, ki se običajno obdrži prek celega leta.

Zavarovalnica Triglav

Naziv bo omogočil, da bo pot prenovljena še letos

Za pot, ki je potrebna obnove, skrbi Planinsko društvo Kranjska Gora. Po besedah njegovega predsednika Marka Kopača jim prejem naziva Naj planinska pot veliko pomeni, saj jim Zavarovalnica Triglav s finančnimi sredstvi omogoča, da bo pot, ki bo zaradi podora do obnove zaprta, prenovljena še letos.

Po besedah vodje akcije Očistimo naše gore v Zavarovalnici Triglav Ane Cergolj Kebler s predstavitvijo nabora poti, ki nujno potrebujejo obnovo in za katere nato glasuje širša javnost, že peto leto zapored "osvetljujejo plemenito prostovoljno delo slovenskih markacistov".

Najvišje priznanje markacistov PZS - diplomo Alojza Knafelca, ki se podeljuje za življenjsko delo, je za leto 2021 prejel Mladen Živković, že več kot tri desetletja zapisan urejanju planinskih poti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.