R.S. | 12. 10. 2022, 06:00

Ste vedeli? To so najpogostejši vzroki za prometne nesreče, v katerih so udeleženi kolesarji

Profimedia

Letos je na slovenskih cestah umrlo več kolesarjev kot lani. Policisti opozarjajo na najpogostejše napake, ki pripeljejo do tragičnega izida. 

Najpogostejši vzroki za prometne nesreče, v katerih so udeleženi kolesarji, so neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oz. smer vožnje. Zato kolesarje, tako kot voznike motornih vozil, policisti pozivajo, naj prilagodijo hitrost vožnje in upoštevajo pravila glede smeri vožnje.

Nasveti za varno vožnjo

Vedno naj uporabljajo le površino, ki je namenjena kolesarjem. Kolesarske poti so namreč veliko bolj varne. Če ni kolesarske steze ali pasu, naj vozijo čim bližje desnemu robu vozišča v smeri vožnje. Pozorni naj bodo na prometno signalizacijo. Opazujejo naj promet in predvidevajo ravnanje drugih udeležencev.

Profimedia

Pred spremembo smeri vožnje naj večkrat pogledajo, kaj se dogaja za njimi, ter pravočasno in odločno nakažejo svoj namen. Poskrbijo naj, da bo njihovo kolo redno vzdrževano in tehnično brezhibno. Voznik in potnik na kolesu morata imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto kolesarsko čelado, ki jo policisti priporočajo tudi odraslim kolesarjem. Odsvetujejo vožnjo pod vplivom alkohola. 

Prilagoditev hitrosti

Ne le kolesarje, na povečano previdnost opozarjajo tudi voznike motornih vozil, ki naj bodo pozorni na cesti in z upoštevanjem vseh pravil varne vožnje poskrbijo za njihovo varnost. Zavedati se je potrebno, da so kolesarji ranljivejša skupina udeležencev v prometu in da že ob manjših trkih pri njih lahko pride do hujših poškodb.

Profimedia

Vedno naj prilagodijo hitrost vožnje, še posebej pri križanju cest s kolesarskimi potmi. Pri prehitevanju naj dosledno upoštevajo predpisano minimalno bočno razdaljo pri prehitevanju kolesarjev, ki je 1,5 metra. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord