M.P./STA | 26. 7. 2022, 15:37

Ste že slišali za NOV evropski dogovor o porabi plina? To nas čaka še pred zimo!

Profimedia

Medtem ko ruski energetski velikan Gazprom grozi, da bo še dodatno zmanjšal dobavo plina Evropi, je Bruselj pripravil naslednji korak. Kaj lahko pričakujemo Slovenci?

Ruski plinski velikan Gazprom, ki dobavlja plin Evropi, je nenadoma brez predhodnega obvestila povečal pritisk v plinovodu. "Takšni skoki tlaka bi lahko povzročili izredne razmere, cevovodi lahko popokajo. Operaterje cevovodov je treba vnaprej obvestiti," so ob tem sporočili iz ukrajinskega podjetja.

Profimedia

Dosežen politični dogovor članic EU glede plina

Ministri držav članic EU-ja, pristojni za energetiko, so medtem v Bruslju dosegli dogovor o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov do marca 2023. Uredba vključuje tudi možnost uvedbe obveznega zmanjšanja porabe, kar pa bodo morale na predlog komisije potrditi članic.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozdravila dosežen politični dogovor držav članic, To je po njenih besedah odločilen korak pri soočanju z grožnjo, da bi ruski predsednik Vladimir Putin povsem ustavil dobavo plina.

Skupna zaveza k prostovoljnemu zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov bo prispevala k napolnitvi skladišč plina pred zimo, je pojasnila.

Von der Leynova je dodala, da bo v rekordnem času doseženi dogovor, ki temelji na predlogu komisije iz preteklega tedna. Ta naj bi zagotovil urejeno in usklajeno zmanjšanje porabe plina po EU, da bi se pripravili na prihajajočo zimo.

Odgovor Putinovemu izsiljevanju

EU je po njenih besedah z odločitvijo za skupno delovanje, pri čemer je upoštevala vse relevantne posebnosti posameznih držav, postavila trdne temelje za solidarnost spričo Putinovega izsiljevanja z energijo.

Ob tem se je odzvala na napoved ruskega energetskega velikana Gazprom, da bo še dodatno zmanjšal dobavo plina Evropi po Severnem toku 1. Ta napoved, ki je po njenem mnenju ni mogoče upravičiti s tehničnimi razlogi, dodatno kaže na nezanesljivost Rusije kot dobaviteljice energije.

"Zahvaljujoč odločitvi, smo pripravljeni nasloviti našo energetsko varnost na evropski ravni kot unija," je še poudarila predsednica komisije.

Predlog komisije so tako članice precej spremenile. Poleg pristojnosti glede uvedbe obveznega zmanjšanja so dodale še več izjem za države članice.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord