STA/M.P. | 22. 7. 2022, 10:36

Kdaj bo žito v Ukrajini nehalo gniti v skladiščih in bo končno prišlo do nas?

Profimedia/fotomontaža

Bomo že kmalu lažje zadihali in prenehali skrbeti glede vprašanja, ali bomo že v bližnji prihodnosti lačni? Tu so zadnje informacije!

Turčija trdi, da je bil dosežen dogovor z Rusijo, ki Ukrajini dovoljuje ponovni izvoz žita po Črnem morju. Rusko vojaško posredovanje v Ukrajini namreč že dlje časa ovira pošiljke žita iz te države, ki je ena največjih izvoznic pšenice in drugega žita na svetu.

Medtem na ruski izvoz žita odločilno vplivajo zahodne sankcije proti Rusiji, ki so bile uvedene zaradi invazije na Ukrajino.

Do podpisa sporazuma naj bi prišlo v Istanbulu.

Do podpisa sporazuma naj bi prišlo v Istanbulu.

Profimedia

Podpis ob navzočnosti generalnega sekretarja ZN 

Dogovor naj bi podpisali v petek v Istanbulu, svoj podpis bodo prispevali Ukrajina, Rusija, Turčija in generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

Načrt med drugim določa, da bodo ukrajinska plovila vodila in spremljala ladje z žitom v in iz pristanišč. Medtem naj bi Turčija in Združeni narodi te ladje pregledovali, da bi razblinili ruske strahove, da bi na ladjah Ukrajina tihotapila orožje.

Ukrajina bi ob doseženem dogovoru lahko izvozila približno 20 milijonov ton žita, ki so že pripravljene za prevoz.

Generalni sekretar ZN Guterres je že prispel v Turčijo, da bi sprtima stranema pomagal doseči dogovor, ki bo omogočil začetek izvoza žita preko Črnega morja.

Generalni sekretar ZN Guterres je že prispel v Turčijo, da bi sprtima stranema pomagal doseči dogovor, ki bo omogočil začetek izvoza žita preko Črnega morja.

Profimedia

Turčija in Združeni narodi si za sklenitev dogovora prizadevajo že dva meseca, saj se zaskrbljenost zaradi potencialne prehranske krize povečuje.

Rusija sicer zanika blokiranje ukrajinskih pristanišč in trdi, da Ukrajina polaga mine po morju, sankcije Zahoda pa da upočasnjujejo njihov izvoz. Ukrajina na drugi strani trdi, da jim ruska mornarica preprečuje izvoz žita in drugih izdelkov, Ruse obtožujejo tudi, da jim kradejo žito na ukrajinskih kmetijah. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.