M. P. | 8. 7. 2022, 11:25

Ob nagovoru Zelenskega v DZ: kaj mu je zagotovila slovenska vlada in kako se bo reševala kriza s plinom in žitom?

Bobo/TV Slovenija/posnetek zaslona/fotomontaža

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prek videopovezave nagovoril slovenske poslanke in poslance. Kakšno je bilo njegovo sporočilo?

Nagovor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je izkaz prijateljstva ukrajinski državi, so sporočili iz državnega zbora. Prav tako pa izraz podpore ukrajinskemu narodu.

Pobudo za povabilo predsedniku Ukrajine, da nagovori državni zbor, sta podprla odbor za zunanjo politiko in odbor za zadeve Evropske unije.

Urška Klakočar Zupančič: "Sprostite se, prosim"

Najprej je zbrane nagovorila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je imela na črnem suknjiču pripeto značko ukrajinske zastave. Zaradi tehničnih težav je vklop Zelenskega sledil z zamudo.

Ob tem je predsednica državnega zbora zbrane pozvala, naj se med čakanjem sprostijo.

Slovenski premier in predsednik države med globokim pogovorom, medtem ko so čakali na vklop ukrajinskega predsednika.

Slovenski premier in predsednik države med globokim pogovorom, medtem ko so čakali na vklop ukrajinskega predsednika.

Bobo

"Težko si je predstavljati, da se v 21. stoletju in v Evropi, za katero smo upali, da ne bo nikoli več izkusila grozot vojne, to zdaj spet dogaja," je dejala uvodoma Klakočar Zupančičeva.

Izpostavila je, da je Slovenija že ob začetku vojne stopila na stran Ukrajine ter da je bil prejšnji predsednik vlade med prvimi voditelji, ki so v času vojne obiskali Kijev.

Zagotovila je, da na strani Ukrajine trdno stoji tudi trenutna vlada.

Predsednica državnega zbora je v uvodnem pozdravu dejala, da je "Slovenija od samega začetka vojne na strani tistih držav, ki so najostreje obsodile agresijo na neodvisno in suvereno evropsko državo Ukrajino".

Predsednica državnega zbora je v uvodnem pozdravu dejala, da je "Slovenija od samega začetka vojne na strani tistih držav, ki so najostreje obsodile agresijo na neodvisno in suvereno evropsko državo Ukrajino".

Bobo

Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da je prihodnost ukrajinskih državljank in državljanov znotraj Evropske unije. To pa, kot je poudarila, podpira tudi Slovenija.

Omenila je, da je sama obiskala dom za ukrajinske sirote na slovenskih tleh. Ukrajini je čestitala za nedaven uspeh na zasedanju Evropskega sveta in povabilo v evropsko družino.

Zelenski se je oglasil z bližine frontne linije

Ukrajinski predsednik je uvodoma povedal, da so v njegovi bližini tudi ukrajinski vojaki ter da se nahaja v neposredni bližini bojne črte. Tako Evropi kot tudi Sloveniji se je zahvalil za izraženo podporo in pomoč, ki so jo že prejeli.

"Hvala vsem državam, ki pomagate pri naši osvoboditvi. Tudi tistim državam, ki niso velike in močne, kot je prav Slovenija. Hvala za vaše veliko in pogumno srce," je dejal. 

TV Slovenija/posnetek zaslona

Sporočil je tudi, da Rusija izgublja vpliv na mednarodnem področju in tudi vse tiste vzvode, s katerimi si prizadeva, da bi onemogočila delovanje Ukrajine.

Rusija želi oslabiti Evropo

"Ruska vlada uporablja različna orodja in laži, da bi nas uničila, tudi kriza s plinom je ena od njihovih potez," je dejal.

"Tu pa je še ena grožnja, ki jo Evropi povzroča Rusija, in sicer še večji migrantski val. Rusija s svojim sabotiranjem izvoza žita povzroča svetovno lakoto, kar bo na pot pognalo še več ljudi," je dejal.

Bobo

"Ruska tarča je Evropa, saj želi Evropi zlomiti hrbet in uničiti njeno stabilnost," je poudaril Zelenski.

Ukrajina v skupnemu energetskemu omrežju

Dodal je, da se je Ukrajina pridružila energetskemu omrežju Ensa in da bo pomagala – imajo največja skladišča plina, velike kapacitete za skladiščenje in za dobavo kasneje. Enako pa da velja tudi za žita.

"Več deset ton koruze se uničuje v Ukrajini, ker je ne moremo izvažati, Rusija namenoma blokira dobavo in naša pristanišča, da bi zvišala cene. A mi odpiramo nove koridorje za izvoz žit in drugih surovin v Evropo – poti so že vzpostavljene," je zagotovil.

Med zbranimi je bil tudi nekdanji premier Janez Janša, ki se je marca v Ukrajini srečal z Zelenskim.

Med zbranimi je bil tudi nekdanji premier Janez Janša, ki se je marca v Ukrajini srečal z Zelenskim.

Bobo

Tudi o obnovi Ukrajine in poziv slovenskim podjetjem  

Zelenski je dejal, da je v pripravi Marshallov načrt za obnovo Ukrajine po koncu vojne. Ob tem je k sodelovanju pozval tudi slovenska podjetja. Izrazil je prepričanje, da bo Ukrajina postala neodvisna država in da bo ohranila svojo ozemeljsko celovitost.

Bobo

“Upam, da vidite, da smo vojaško močni, da se bojujemo za ceno svojih življenj, želimo postati polnopravna članica EU in sodelovati z vami,” je še dejal. 

Za konec je uporabil citat slovenskega avtorja Rudija Kerševana: "Naše življenje ne bogatijo materialne stvari, ampak tiste z moralno vrednostjo." In ob tem dodal, da mora Evropa predstavljati našo skupno najvišjo moralno vrednoto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord