15. 9. 2023, 11:13 | Vir: STA

Večje slovensko podjetje napovedalo odpuščanja: brez službe bo ostala približno šestina zaposlenih

Profimedia

Razlog za drastično odločitev je slabo poslovanje, saj so lani pridelali 5,63 milijona evrov čiste izgube.

Steklarna Rogaška, ki je od leta 2015 v finski lasti, bo odpustila 144 od okoli 850 delavcev, poroča Dnevnik. S to novico so se zaposleni v sredo seznanili na zboru delavcev. Med zaposlenimi sicer ni čutiti pretirane zaskrbljenosti, saj si danes z lahkoto najdejo novo zaposlitev, skrb zbujajoče pa je zniževanje naročil, dodaja časnik.

Po navedbah Dnevnika naj bi Steklarna Rogaška približno šestino zaposlenih odpustila po mehki metodi. Ker družba ponuja razmeroma radodarne odpravnine, naj bi med zaposlenimi, med katerimi jih je približno polovica s Hrvaške, vladalo precejšnje zanimanje za prostovoljni odhod iz steklarne.

Leta 2022 beležili veliko izgubo

Po vrsti let dobičkonosnega poslovanja je Steklarna Rogaška leto 2022 zaključila globoko v rdečih številkah. Kot je razvidno iz pred dnevi javno objavljenega letnega poročila na Ajpesu, je čista izguba znašala 5,63 milijona evrov. Predlani je steklarna poslovala z dobičkom v višini 384.000 evrov.

Kot je steklarna pojasnila v letnem poročilu, je bilo delovno okolje v preteklem letu prizadeto zaradi vojne v Ukrajini, kar je v dobavni verigi vplivalo na rast cen osnovnih surovin, energije in stroškov transporta. Učinki nestanovitnega okolja in šibkejše povpraševanje bodo negativno vplivali na uspešnost poslovanja tudi letos. Avtor članka v Dnevniku tako sklepa, da se izgubarsko poslovanje letos nadaljuje.

Menjava vodstva podjetja

Družba Steklarna Rogaška je bila ustanovljena leta 1927. Leta 2014 jo je cerkvena družba Metropolitana, kot zastavni upnik propadlega Zvona Ena Holdinga, prodala skupini WWRD, to pa je leta 2015 od ameriškega finančnega sklada KPS Capital Partners skupaj s Steklarno Rogaška prevzel finski Fiskars.

Stanko Gruden/STA

Dnevnik ob tem dodaja, da je pred kratkim prišlo do sprememb v vodstvu steklarne. Namesto Jima Josepha Walsha, ki je v sodnem registru vpisan kot prokurist, se je na čelo družbe pred kakšnim mesecem zavihtel nekdanji direktor mariborske izpostave multinacionalke Henkel Rolf Sebastian Müller-Grünow. Vse vajeti vodenja naj bi že prevzel v svoje roke.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol