Nikola Vuković | 14. 9. 2023, 10:38

Župani v poplavah najbolj prizadetih občin javno potarnali: čas je, da vlada izpolni obljube, ki jih je dala

Gregor Ravnjak/Bobo/fotomontaža

Kako poteka obnova v poplavah najbolj prizadetih občin? Župani nekaterih takšnih so vse prej kot navdušeni ...

Sanacija poplav, ki so povzročile veliko škodo po vsej Sloveniji, še vedno poteka in bo brez kančka najmanjšega dvoma še dolgo trajalo, preden bodo v naši državi obnovili vse, kar je uničila voda. Glavno vlogo pri obnovi bodo zagotovo imeli tudi visoki funkcionarji in člani vlade, ki so dolgo razmišljali, katere reforme bi bile najhitrejše in najbolj neboleče za državljane. Pričakovana finančna pomoč Evropske unije v višini 400 milijonov evrov bo zagotovo zelo koristna, a še zdaleč ne dovolj. Tudi včerajšnji nagovor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen ni dal veliko razlogov za optimizem, saj niti z besedo ni omenila dodatne pomoči Sloveniji.

Igor Kupljenik/Bobo

Glede na vse skupaj je očitno, da bo največji pritisk na vlado Republike Slovenije, da naredi določene in odločne korake za pomoč najranljivejšim območjem, kar zagotovo ne bo lahka naloga. V zvezi s tem so sinoči v studiu N1 gostovali župani enega najbolj ogroženih območij Romana Lesjak (Črna na Koroškem), Franjo Naraločnik (Ljubno ob Savinji), Tine Radinja (Škofja Loka) in Jurij Kern (Komenda). Spregovorili so o stanju v svojih občinah, opomnili, da ni niti približno zadovoljivo, ter opozorili na izpolnitev danih obljub s strani vlade.

Daleč od tega, kar ljudje potrebujejo

Večinoma so se pritoževali nad pomanjkanjem težke mehanizacije, pa tudi nad pomanjkanjem navodil vlade. Romana Lesjak je opozorila, da je trenutno stanje "daleč od tega, kar ljudje potrebujejo in da je nekaterim poplava odnesla vse, kar so si celo življenje ustvarjali". Jurij Kern se je s tem strinjal in dodal, da ljudje "živijo v vlažnih stanovanjih in hišah in da je potrebna celovita obnova: od estrihov in fasade pa vse do notranje opreme". Kern je opozoril, da na občini ljudem v zvezi s tem ne morejo dati nobenih ustreznih informacij. 

Škofjeloški župan Tine Radinja je v studio prišel neposredno s sestanka pri državnem sekretarju za obnovo Boštjanu Šeficu. Potožil je, "da vse, kar se govori po medijih in na vladi, na koncu ljudje zahtevajo od občin", pri čemer je namigoval na nujnost izpolnjevanja obljub, ki jih je dala vlada.

STA

Župani trenutno pričakujejo veliko pomoč strokovnih pisarn, ki naj bi jih vlada ustanovila, in sicer eno v Ljubljani in morda še dve na terenu. Vendar po mnenju nekaterih to ne bo dovolj, saj menijo, da bi morale biti pisarne blizu občin zaradi boljše komunikacije in prihranka časa. Skratka, ob vsem tem je situacija izjemno težka in to bo ena najtežjih preizkušenj, s katerimi se bo vlada Roberta Goloba spopadala v prihodnje. Celoten pogovor v studiu N1 si lahko ogledate na tej povezavi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol