M. P. | 4. 10. 2022, 20:25 | Vir: N1

Bomo šli že v kratkem kar na tri referendume? Vemo tudi, o katerih vprašanjih

Bobo

Kot kaže, bo ob predsedniških in lokalnih volitvah konec leta še bolj politično obarvan, kot smo mislili.

Janševi stranki je uspelo zbrati dovolj podpisov volilcev za referendume o zakonih o dolgotrajni oskrbi, vladi in RTVS. Koalicija se po novem nagiba k temu, da bi bili referendumi hkrati z drugim krogom predsedniških volitev, torej 13. novembra, navaja N1. O rezultatih zbiranja naj bi stranka spregovorila na četrtkovi novinarski konferenci.

SDS si želi vse tri referendume izpeljati skupaj

Še pred desetimi dnevi naj bi stranki manjkalo več kot 10.000 podpisov. A jim je po obsežni aktivaciji pristašev za referenduma o zakonu o dolgotrajni oskrbi in zakonu o vladi na koncu le uspelo pridobiti še manjkajoče podpise.

Stojnica zbiranje podpisov za razpis zakonodajnih referendumov o spremembah zakonov o vladi RTVS in dolgotrajni oskrbi.

Stojnica zbiranje podpisov za razpis zakonodajnih referendumov o spremembah zakonov o vladi RTVS in dolgotrajni oskrbi.

Bobo

V SDS so v preteklih tednih izpostavljali željo, da bi vse tri referendume izpeljali skupaj bodisi na dan predsedniških volitev bodisi hkrati z lokalnimi volitvami. V koaliciji so se strinjali o nekakšnem “referendumskem dnevu”, na katerem bi volilci glasovali o vseh treh zakonih, vendar ne hkrati z volitvami, navaja omenjeni spletni portal. 

Zakon o referendumu in ljudski iniciativi določa, da od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kakor trideset dni in ne več kakor leto dni. Če preteče več kot 45 dni, mora dan glasovanja z dvotretjinsko večino potrditi državni zbor. Te večine pa koalicija nima.

Kateri trije datumi so v igri? 

Za izvedbo referendumov naj bi v poštrev prišli trije datumi: 13. november, ko bo tudi drugi krog predsedniških volitev, 20. november, ko bodo lokalne volitve, in 27. november.

Bobo

Po novem v koalicijskih vrstah kot svojo prvo izbiro izpostavljajo izvedbo referendumov na drugi krog predsedniških volitev, torej 13. novembra. V takšnem primeru ne bodo mogli igrati na to, da nasprotniki zakonov ne bodo dosegli kvoruma – edini adut vladajočih bo, da bi koalicijske zakone podprlo več volilcev, kot bi jim jih nasprotovalo, še poročajo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.