A. B./STA | 10. 10. 2022, 16:31 | Vir: STA

Stroka cepljenje proti gripi priporoča: strokovnjak je povedal, kako jo prepoznamo

Profimedia

V jesenskem času močno narašča tudi število obolelih z gripo. Slovenija je že naročila nove odmerke za cepljenje, a komu slednje najbolj priporočajo?

Slovenija je že prejela 250.000 naročenih odmerkov cepiva proti gripi. Cepivo bodo razdeljevali v tem tednu, cepljenje pa bodo večinoma začeli v drugi polovici oktobra oz. se bodo cepitelji sami odločili, kdaj in na kakšen način bodo izvajali cepljenje, so sporočili z NIJZ. Tudi letos bo cepljenje brezplačno.

Komu priporočajo cepljenje? 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Žiga Hladnik, dr. med., spec. družinske medicine, je za spletni portal Čakalne dobe povedal: "Cepivo proti gripi je na splošno varno. Možni stranski učinki cepiva so bolečine v mišicah in občutek utrujenosti, zagotovo pa cepivo ne povzroča gripe."

"Če zbolimo za gripo, pomeni, da smo se z njo okužili, še preden je lahko cepivo začelo delovati. Pri otrocih se v majhnem odstotku cepljenih (5 do 10 odstotkov) lahko pojavi vročina," je še pojasnil dr. Hladnik. 

Profimedia

Je pa cepljenje še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni, to so starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, osebe, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom in njihovim družinskim članom, nosečnicam in njihovim družinskim članom, zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, ter drugim delavcem v nujnih službah.

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih.

Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, in tudi z višjo smrtnostjo. Pri teh skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

"Cepivo deluje zelo dobro, saj poleg tega, da cepljena oseba ne zboli, prepreči širjenje bolezni na tiste, ki niso cepljeni in tako tudi ti ne zbolijo. Če je prebivalstvo ustrezno precepljeno (to pomeni, da je približno 90 odstotkov oseb cepljenih), virus enostavno ne more več krožiti, saj zanj ni dovolj gostiteljev. Tako lahko zaščitimo tudi tisti manjši del prebivalstva, ki se ne more cepiti in bi v nasprotnem primeru lahko zbolel," je ob tem pojasnil tudi dr. Hladnik. 

Kako se zaščititi pred gripo?

Najučinkovitejše metode za preprečevanje prenosa tovrvstnih kapljičnih obolenj so zmeraj preprostejše, kot mislimo. Poskrbite, da imate vedno umite roke in se z njimi ne dotikate obraza – torej oči, nosa in ust. Če nas sili na kašelj ali bi radi kihnili, to storite v robec. Če se ne počutimo dobro, imamo vročino, kašljamo, kihamo in podobno, ostajamo doma. Tako preprečimo, da bi bolezen prenesli naprej na druge.