27. 10. 2023, 08:43 | Vir: STA

Prebivalci Strug za zdaj še pomirjeni, a če se plaz slučajno sproži ...

Bor Slana/Bobo

Prebivalci Strug za zdaj lahko ohranijo mirno kri, saj je noč minila brez posebnih težav. A vendar strokovnjaki še vedno svarijo pred možnostjo, da se plaz sproži.

Kljub dežju je noč v Strugah pri Lučah in Braslovčah minila dokaj mirno. Kot je za STA povedal župan Luč Klavdij Strmčnik, se je plaz v Strugah spet nekoliko premaknil, a je reka Savinja še vedno pretočna. Župan Braslovč Tomaž Žohar pa je za STA dejal, da Savinja ni prestopila bregov, nekaj težav je bilo samo z meteorno vodo.

Strmčnik je tudi dejal, da Savinja ves material, ki ga prinese plaz, odnaša naprej. Občina je v sredo in četrtek zaradi plazu evakuirala vse prebivalce naselja Strug, je zatrdil župan.

Strokovnjaki pa opozarjajo, da bo v primeru, če bo plaz v celoti zgrmel v Savinjo, zaprl strugo reke in bi se naredil jez. Nevarnost pa vidijo v tem, da bi se morda ta jez potem porušil, v tem primeru bi nastal rušilni val, ki bi pustošil vse do Ljubnega ob Savinji. Ta val bi bil lahko problematičen, dokler je struga Savinje ozka, pri Ljubnem pa se struga razširi in potem bi se moč tega vala precej zmanjšala.

Bobo

Strmčnik sicer danes v Strugah pričakuje obisk strokovnjakov, ki bi krajanom posamezno predstavili, kako sanirati v ujmi poškodovane objekte. Pojasnili jim bodo tudi, kako bo potekala cenitev poškodovanih objektov, na podlagi katere se bodo potem ljudje sami odločili, ali se bodo preselili, vložili sredstva v nadomestno gradnjo oz. se odločili kako drugače.

Novembra naj bi skupaj s podbetonirjem hiš, da ne bodo še bolj propadale in se delala še večja škoda na objektih, ki že kažejo prve razpoke tudi v notranjosti, uredili tudi vodovod.

Žohar je še pojasnil, da jim je meteorna voda to noč povzročala težave, prišlo je do zalitja nekaterih kletnih objektov. Izrazil je upanje, da bo Savinja ostala v svoji strugi in da jim napovedani orkanski veter ne bo povzročil posebnih težav.

Tudi na Ljubnem ob Savinji je noč minila dokaj mirno. Nekaj težav je bilo z jaški, ki so jih morali očistiti, je za STA povedal direktor ljubenske občinske uprave Radenko Tešanović. Dodal je, da se sicer vodostaj Savinje na Ljubnem trenutno dviguje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol