J. Z. | 1. 9. 2022, 07:00

Študentje bodo lahko namesto knjig v roke vzeli igralne karte in tako opravili predmet: kaj se dogaja na ljubljanski univerzi?

Bridž zveza Slovenije

Poziv fakultet je marsikoga presenetil. Če profesorji ponavadi želijo, da bi mladi več časa posvetili učenju in manj zabavi, bodo tokrat združili zabavno s koristnim.

"Ej, letos ne boš igral karte samo za zabavo, ampak celo za kreditne točke." Tako se glasi vabilo študentom, ki ga je na TikToku objavila Ekonomska fakulteta v Ljubljani

Zanimalo nas je, kaj se dogaja in to preverili na Univerzi v Ljubljani. Tam so zapisali, da letos prvič razpisujejo igro s kartami bridž kot predmet oz. obštudijsko dejavnost, s katero se bodo študentje učili licitacije in kako zmagati. 

@ekonomskaul Bridž je zakon! #ekonomskaul #fyp #slovenija ♬ I Think I Like When It Rains - WILLIS

Bridž z novim študijskim letom postaja kreditno ovrednotena obštudijska dejavnost, ki jo ponujajo tako študentom Fakultete za matematiko, kjer bo potekala, kot študentom drugih članic univerze.

Študenti lahko izberejo ta predmet v okviru zunanje splošne izbirnosti ali kot dejavnost izven študijskega procesa. Zanjo bodo dobili tri kreditne točke. 

Kaj bodo študentje spoznavali skozi igro?

Bridž je družabna igra za štiri igralce oziroma dva para, ki se igra z 52 igralnimi kartami. Sestavljena je iz dveh delov: iz licitacije in odigravanja.

Študentje bodo pri igri spoznali osnovna pravila minibridža in bridža. Naučili se bodo osnov licitacije. Informacije, ki jih pridobijo iz licitacije, bodo uporabili pri odigravanju.

S tem želijo študente naučiti, kako se matematične zakonitosti uporabljajo v obrambi ter kako oceniti verjetnost za uspeh sprejetih odločitev.

"Spoznali bomo temeljne prvine odigravanja: impas, ekspas, blokiranje in deblokiranje, ohranitev komunikacije, onemogočanje komunikacije med nasprotniki. Posvetili se bomo atakiranju in uporabi dovoljenih načinov komunikacije med partnerjema pri igri v obrambi," so še pojasnili na Fakulteti za matematiko.

Na zaključnem srečanju po koncu predavanj bodo študentje tudi odigrali turnir.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord