A. B. | 14. 12. 2022, 07:00

Študentje obupani in z občutkom izkoriščenosti: nekateri še vedno niso prejeli covid dodatka

Profimedia

Vsi tisti, ki so v času epidemije koronavirusa delali na zaposlitvenih mestih, ki so obravnavana kot rizična za okužbo z virusom, bi morali po zakonu prejeti dodatek k izplačilu. A nekateri tega še zmeraj niso prejeli, med delodajalci, ki ga niso izplačali, so tudi UKC Maribor in posamezne enote UKC Ljubljana. 

Urad RS za zaščito in reševanje (URSZR) je v petek, 2. decembra 2022, delodajalcem poslal ponovni poziv k predložitvi ustreznih zahtevkov za izplačilo dodatka dijakom in študentom, ki so v času med novembrom 2021 in junijem 2022 opravljali dela oskrbe COVID-19 bolnikov ali sodelovali pri mobilnem testiranju in cepljenju, je v objavi za javnost zapisala Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in s tem izpostavila pereč problem. Vse od navedenih let namreč nekateri študentje še vedno niso prejeli plačila, ki jim ne le pripada po zakonu, temveč so zanj žrtvovali tudi svoje zdravje. 

Kršitev zakonske obveze

Težava tiči v tem, da mnogi delodajalci študentom še vedno niso izplačali covidnega dodatka, ki jim je pripadal v času opravljanja dela na rizičnem delovnem mestu. Delodajalci so imeli zakonsko obvezo po evidentiranju točnega delovnega časa, zato ne more prihajati do odstopanj med evidencami, ki jih delodajalci vodijo za namene izplačila opravljenega dela ali opravljanja praktičnega usposabljanja in evidencami, ki so jih pristojni izpostavi URSZR posredovali, poudarjajo na ŠOS. 

Ko delodajalec prejme plačilo e-računa, izdanega na podlagi predhodno potrjenega zahtevka, mora izvesti neposredno izplačilo na bančni račun posameznemu upravičencu (dijaku ali študentu), v neto znesku.

77. člen ZDUPŠOP niti druge zakonske določbe v okviru sprejetih PKP-jev delodajalcem ne dajejo pravice, da bi za oddajo zahtevka in izvedbo izplačila zaračunali administrativne stroške ali iz drugih razlogov zadržali del sredstev, ki za opravljeno delo pripadajo dijakom in študentom.

Profimedia

Kdo je (bil) upravičen do dodatka? 

Na URSZR še posebej izpostavljajo naslednje kategorije upravičencev:

  • dijaki in študenti, ki so delo opravljali v okviru izobraževalnega procesa npr. vaj ali obveznega praktičnega usposabljanja;
  • dijaki in študenti, ki so delo opravljali zunaj sivih ali rdečih con, če so pri tem sodelovali pri oskrbi covid-19 bolnikov, npr. pri sprejemu v zdravstveno ustanovo, njihovemu transportu ali pri kakršni koli drugi vrsti neposredne obravnave bolnikov;
  • dijaki in študenti, ki so delo opravljali zunaj sivih ali rdečih con pri obravnavi pacientov v zdravstvenih domovih ali oskrbovancev v socialno-varstvenih ustanovah;
  • dijaki in študenti, ki so delo opravljali v cepilnih centrih ali pri izvajanju mobilnega testiranja, četudi so pri tem opravljali administrativna dela. Če se je administrativna pomoč opravljala v ločenih prostorih, kjer ni prihajalo do stikov, potem dodatek za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve, ne pripada;
    dijaki in študenti, ki jim je bila za delo v tem obdobju dodeljena višja urna postavka. Dodatek je namenjen za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve in se financira neposredno iz državnega proračuna. 

Ob tem na uradu sporočajo, da imajo dijaki in študenti, na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja, možnost vpogleda v zahtevke, ki so jih zanje delodajalci posredovali pristojni izpostavi URSZR.

Mnogi v prekršku

Delodajalci, ki jih dijaki in študenti izpostavljajo kot problematične, so zapisani na spodnji fotografiji. Medtem na ŠOS poudarjajo: "Navedeni delodajalci so tisti, ki jih dijaki in študenti izpostavljajo kot problematične pri izplačevanju dodatkov. Te je MORS že kontaktiral, vendar do oddanih prispevkov zaenkrat še po naših informacijah ni prišlo."

"Kljub temu, da je že potekel predvideni rok za oddajo zahtevkov (15. september), je oddaja zahtevkov krajevno pristojni izpostavi URSZR možna do nadaljnjega," k izpolnitvi obveznosti spodbujajo na ŠOS. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord