A. B./STA | 3. 10. 2022, 07:09

Študentje znova v "guljenje" klopi: se jim zaradi naraščanja števila okužb kmalu obeta študij na daljavo?

Profimedia

Približno 65.130 študentk in študentov na visokošolskem ter 10.000 na višjem strokovnem izobraževanju bo znova sedlo v študijske klopi. Kako bo po dveh covidnih letih potekal študijski proces? 

Na višješolskih in visokošolskih zavodih se začenja novo študijsko leto, tokrat v živo s tradicionalnimi dobrodošlicami univerz in študentskih organizacij.

Študijski proces bo po dveh covidnih letih znova potekal nemoteno v predavalnicah in laboratorijih. 

Kakšne so smernice glede koronavirusa? 

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 29.593 aktivnih primerov okužbe, kar je 122 več kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2248, kar je 20 več kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1405, kar je šest več kot dan prej.

Senat Univerze v Mariboru je konec septembra na seji sprejel interventne ukrepe za nemoteno izvedbo pedagoškega procesa v novem študijskem letu.

Ti narekujejo, da bo pedagoški proces na njihovih fakultetah potekal praviloma v živo, in sicer ob upoštevanju smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter morebitnih vladnih odlokov.

Če to zaradi smernic NIJZ in ukrepov vlade ne bo mogoče, v izjemnih utemeljenih primerih načrtujejo tudi možnost izvedbe pedagoškega procesa na daljavo oziroma hibridno izvedbo. To je v pristojnosti vodstva fakultet, so sporočili z mariborske univerze.

Profimedia

Na voljo tudi testi za samotestiranje 

Z urada vlade za komuniciranje (Ukom) so sporočili, da se v prvi fazi epidemije covida-19 v vzgoji in izobraževanju priporoča samotestiranje na domu za posameznike, ki imajo znake okužbe ali so bili v stiku s pozitivnimi na koronavirus. V drugi fazi, ki bi nastopila ob poslabšanju epidemične slike, pa skupina predlaga vsakotedensko samotestiranje, ki bi bilo obvezno za vse učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih.

Brezplačni testi so v lekarnah že na voljo od začetka septembra. 

Ob tem so poudarili, da je bil odlok pripravljen v skladu s priporočili posvetovalne skupine za spremljanja gibanja koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel.

Tradicionalni pozdrav brucem 

Na ljubljanski univerzi bodo novince spet pričakali s tradicionalnim Pozdravom brucem. Sprejeli jih bodo na Kongresnem trgu, v novo študijsko leto pa jih bo pospremil rektor Gregor Majdič. Pomembne informacije o študiju pa bodo bruci lahko izvedeli na 40 stojnicah 23 fakultet in treh akademij, kjer jih bodo sprejeli starejši kolegi študentske organizacije.

Profimedia

Novo študijsko leto se po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport začenja za približno 65.130 študentk in študentov na visokošolskem ter 10.000 na višjem strokovnem izobraževanju. Čisto prvo bo za nekaj manj kot 14.300 bruck in brucev ter za okoli 3500 študentk in študentov v višjem strokovnem izobraževanju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol