Uredništvo | 27. 9. 2023, 11:01

Besna izpoved zaposlenih pri nekoč najbogatejšem Slovencu Sandiju Češku: dolgovi, umazane zakulisne igrice in poziv državnemu tožilstvu

Borut Živulovič/Bobo

Nekdanji zaposleni v nekoč uspešnem slovenskem podjetju namigujejo, da gre za gospodarski kriminal.

Konec avgusta je podjetje Studio Moderna nekoč enega najbogatejših Slovencev Sandija Češka končalo v stečaju.

Kot smo tedaj poročali, je direktorica ponudnika potrošniških izdelkov Studio Moderna Jana Umek med razlogi za stečaj navedla, da je podjetje insolventno, saj se že dlje časa sooča s pomanjkanjem obratnega kapitala, nižjimi prihodki, poleg tega pa ni zmožno poravnati obveznosti do upnikov in zaposlenih.

Toda Sandi Češko je po nedavnem poročanju portala Necenzurirano uspel pred upniki rešiti zdravi del svojega bankrotiranega imperija, ki bo očiščen dolgov lahko nemoteno posloval naprej. Dejavnost v Sloveniji tako že prevzema podjetje Valnadin v lasti Mateje Dolanc, nekdanje direktorice Studia Moderna in sestre Češkove žene. Obenem Češko trdi, "da so v podjetju poskrbeli za večino zaposlenih in jim že priskrbeli nove službe". 

Bivši zaposleni, največji poraženci?

Pa je to res? V uredništvo smo prejeli pismo, ki so ga napisali nekdanji zaposleni v Studiu Moderna. Poimensko se ne želijo izpostaviti, vendar trdijo, da Sandi Češko laže, ko trdi, da je poskrbel za svoje zaposlene. "Predstaviti želimo, zakaj smo bivši zaposleni največji poraženci stečaja Studia Moderna," pravijo v uvodu.

Sandi Češko naj bi dobro poskrbel samo za ljudi, ki so bili na dan stečaja v delovnem razmerju in ne v odpovednem roku. V njihovem primeru je Češko izpolnil obljubo, da bodo vsi zaposleni dobili nove pogodbe v podjetju Valnadin d.o.o. Te osebe so tako po poročanju nekdanjih zaposlenih dobile dve pogodbi, podjemno pogodbo za delo do 15. 9. 2023 in s honorarjem, ki pokrije razliko med predvidenim zneskom, prejetim iz Jamstvenega sklada Republike Slovenije in redno plačo, ter pogodbo o rednem delovnem razmerju s pričetkom 15. 9. 2023.

Ta skupina naj bi dobila tudi navodila kadrovske službe, da prijavi zamujeni plači za julij in avgust stečajni upraviteljici kot terjatev.

"Za to skupino izbranih oseb se je poslovodstvo Studia Moderna zelo potrudilo. V novem podjetju jih čaka tudi regres. Toda največji poraženci so osebe, ki so v mesecu juniju 2023 dobile redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga," nadaljujejo nekdanji zaposleni. Poleg omenjenih, ki so prejeli odpoved, se v skupino prišteva še približno deset ljudi, ki so v agoniji čakanja na majsko, junijsko in julijsko plačo sami podali odpoved pogodbe.

Studio Moderna je maja obvestil zavod za zaposlovanje o 44 presežnih delavcih. A ti so bili v drugi polovici avgusta, ko je podjetje oddalo vlogo za stečaj, še vedno zaposleni, saj jim je tekel odpovedni rok. Po večini je bil njihov odpovedni rok dolg 50 dni, podjetje pa jim je v tistem trenutku dolgovalo plače za julij, avgust, regres in odpravnino. "Negotovost v poletnih mesecih je bila duhamorna in stresna, saj smo na izplačilo majske plače čakali vse do 11. 7. 2023, junijske pa do 2. 8. 2023. Julijske in avgustovske plače nismo dobili," pišejo nekdanji zaposleni.

Po pogovoru z odvetnico so bili obveščeni, da zaradi prenehanja pogodbe iz poslovnega razloga niso upravičeni do pravic iz Jamstvenega sklada RS, te so namreč namenjene osebam, ki jim delovno razmerje poteče zaradi stečaja. A te osebe so v primeru Studia Moderna tako ali tako že dobile novo pogodbo o zaposlitvi in honorarno izplačilo iz novega podjetja.

"Na dan stečaja smo bili povečini še v odpovednih rokih in imamo zapadle terjatve iz naslova plač in odpravnin, a nam Jamstveni sklad ne želi stopiti nasproti. Ravno tako je razlog naše odpovedi iz poslovnega razloga povsem identičen odpovedi ostalim zaposlenim v podjetju Studio Moderna, torej insolventnost podjetja, ki je dva meseca kasneje rezultirala v stečaju. Vodstvo podjetja je z manevrom odpuščanja iz poslovnih razlogov kupovalo čas, čeprav so vedeli, da je stečaj neizbežen," so ogorčeni nekdanji zaposleni, ki zdaj upajo le še na prijavo prednostnih terjatev v stečajnem postopku.

"Marsikje bi jih mediji oklicali za kriminalce ..."

"Naše edino upanje je, da bo stečajna upraviteljica Špela Turk dosledno opravila svoje delo in se dodobra zakopala v dokumentacijo. Kar nekaj elektronskih sporočil je zaokrožilo, v katerih je razviden naklep poslovodstva in priznanje direktorice Studia Moderna, da je bila seznanjena z insolventnostjo že dlje časa in da so s prijavo stečaja zavlačevali. Morda bi tudi specializirano državno tožilstvo našlo motiv za preiskovanje gospodarskega kriminala," zaključujejo. "Marsikje na zahodu Evrope bi jih mediji oklicali za kriminalce, pri nas pa so zmagovalci. Vsem bivšim sodelavcem želimo, da se nikoli ne znajdejo v našem položaju. Poslovodstvu in lastnikom pa, da bodo dobro spali na 'novem' Dormeu!"

Sicer pa se bo moralo več kot 50 oseb, ki so se imenovali za poražence stečaja Studia Moderna, sprijazniti z dejstvom, da ne bodo nikoli dobili povrnjenih plač za julij in avgust, regresa za leto 2023 in odpravnine, obenem pa jim tudi Jamstveni sklad Republike Slovenije ne bo izplačal ničesar.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol