22. 8. 2023, 19:29 | Vir: STA

Podjetje enega najbogatejših Slovencev v stečajnem postopku

Borut Živulović/Bobo

Zaposleni bodo v prihodnjih dneh obveščeni o svojih pravicah.

Direktorica ponudnika potrošniških izdelkov Studio Moderna Jana Umek je na sodišče vložila predlog za stečaj podjetja, o tem pa je že obvestila tudi zaposlene, poroča časnik Finance. Neuradno naj bi se pripravljal načrt za nadaljevanje dela poslovanja podjetja v novih prostorih in z novo grafično podobo. Na portalu Ajpes uradne objave o začetku stečaja še ni.

Podjetje Sandija Češka

Po pisanju Financ je Umekova med razlogi za stečaj navedla, da je podjetje insolventno, saj se že dlje časa sooča s pomanjkanjem obratnega kapitala, nižjimi prihodki, poleg tega pa ni zmožno poravnati obveznosti do upnikov in zaposlenih. Zaposlene je obvestila, da bodo v prihodnjih dneh obveščeni o svojih pravicah v stečajnem postopku.

Lastnik in ustanovitelj Studia Moderna Sandi Češko je za portal N1 potrdil, da je bila na sodišče vložena vloga za stečaj.

"Enostavno so bili finančni izzivi, ki smo jih podedovali od prejšnjih lastnikov, preveliki. Noben vlagatelj ni bil pripravljen pokriti 60-milijonske luknje," je pojasnil.

Ima že načrt?

Na Financah so spomnili, da se težave Studia Moderna vrstijo že dlje časa, med drugim so zamujale plače zaposlenih. Majsko so dobili sredi julija, junijsko v začetku avgusta, na julijske plače pa še čakajo. Čakajo tudi na izplačilo regresa. Po neuradnih informacijah iz vrst zaposlenih naj bi se sicer pripravljal načrt za nadaljevanje dela poslovanja Studia Moderna.

Kot poročajo Finance, bi se lahko del zaposlenih v kratkem selil v nove poslovne prostore v isti poslovni zgradbi, prav tako naj bi se pripravljala nova grafična podoba.

Na časniku sklepajo, da se utegne nadaljevati del dejavnosti, ki jo je Češko v začetku julija prodal kitajskim partnerjem, lastnikom nemškega podjetja Matratzen Concord. Češko je medtem za N1 dejal, da je Matratzen Concord pripravljen večini od 200 zaposlenih ponuditi zaposlitev.

"Kriv tudi ruski napad na Ukrajino"

Češko je lani aprila prek finančne holdinške družbe Studio Moderna Founders znova prevzel nizozemsko družbo Studio Moderna Holdings, ki jo je pred tem prodal skladom različnih vlagateljev. Prodajni postopek pa je pokazal, da je bila družba že takrat v krizi, nato pa so Studio Moderna dodatno zelo prizadeli še ruski napad na Ukrajino in sankcije proti Rusiji.

S težavami je rasel tudi dolg do dobaviteljev. "Tega smo podedovali od prejšnjih lastnikov, smo ga pa že zmanjšali. Zdaj znaša približno 50 milijonov evrov," je maja za časnik dejal Češko. Kot pravi, nimajo dolgov do bank, a jim obenem manjka obratnega kapitala.

Blagovne znamke prodal Darku Horvatu

Češko je sicer maja letos potrdil, da je švicarsko podjetje Darka Horvata, ki se ga je v javnosti oprijel naziv privatizacijski tajkun, kupilo blagovne znamke ponudnika potrošniških izdelkov Studia Moderna.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dormeo Slovenija (@dormeo.si)

Kot so takrat poročale Finance, je kupec blagovnih znamk Dormeo, Delimano, Rovus in Top Shop novoustanovljeno Horvatovo podjetje Dormeo AG. Koliko je Horvat plačal za blagovne znamke, Češko ni želel povedati.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol