N. V. | 28. 9. 2022, 08:03

Subvencioniran prevoz dijakov: v Avstriji 20 evrov, v Sloveniji pa 200

Bobo

Se vam zdi, da je za finančno pomoč dijakov in študentov v naši državi dobro poskrbljeno?

Trenutna cena letnih subvencioniranih vozovnic za dijake in študente znaša 200 evrov, z njo pa se lahko zapeljejo po vsej Sloveniji. Posamezniki, ki so registrirani kot športniki, za subvencionirano vozovnico odštejejo 160 evrov, je navedeno na Portalu subvencij potniškega prometa.

Upravičenec lahko vozovnico uporablja za prevoz z vlakom (v 2. razredu potniškega vlaka, za višji razred in višjo vrsto vlaka je nujno doplačilo) in medkrajevnim avtobusom. Dolžina vožnje ne vpliva na ceno, prav tako jo lahko dijaki in študenti uporabljajo vsak dan in v omejenem obsegu.

Predprodaja subvencioniranih enotnih vozovnic za študente in dijake se je že začela.

Vozovnica v Avstriji

Na Twitterju je zaokrožila fotografija računa za letno dijaško vozovnico za vlak v Avstriji. s fotografije je mogoče videti, da gre za vozovnico, ki velja za trenutno šolsko leto, torej 2022/2023, in da stane 19,60 evra.

"Toliko stane letna karta za vlak za šolarje na relaciji Pliberk-Celovec in nazaj, velja šest dni v tednu," je zapisal uporabnik.

Res pa je, da cena subvencioniranih vozovnic v Avstriji ni enaka za vse, tako kot pri nas. Različni popusti in posebne cene so odvisne glede na strankin življenjski položaj in starost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord